Εγκέφαλος: Πώς επηρεάζεται από την θερμοκρασία;

Η θερμοκρασία των χώρων μας μπορεί να είναι πιο σημαντική από όσο νομίζαμε, ειδικά για το σπίτι της γιαγιάς και του παππού. Σύμφωνα με νέα μελέτη, η εσωτερική θερμοκρασία φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα συγκέντρωσης των ηλικιωμένων, ακόμη και στα ίδια τους τα σπίτια.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο ακραίες θερμοκρασίες, τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένες γνωστικές προκλήσεις, εκτός αν το εσωτερικό τους περιβάλλον ρυθμίζεται σωστά.

Οι ερευνητές του Hinda and Arthur Marcus Institute for Aging Research διεξήγαγαν μια μελέτη διάρκειας ενός έτους, παρακολουθώντας 47 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι έμεναν στην κοινότητα.

Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο The Journal Of Gerontology: Series A, κατέγραψαν τόσο τις θερμοκρασίες του σπιτιού τους όσο και την αυτοαναφερόμενη ικανότητά τους να διατηρούν την προσοχή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μια σαφής σχέση σχήματος U μεταξύ της θερμοκρασίας δωματίου και της γνωστικής λειτουργίας. Με άλλα λόγια, η διάρκεια της προσοχής φάνηκε να είναι βέλτιστη μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας και μειωνόταν όταν τα δωμάτια γίνονταν είτε πολύ ζεστά είτε πολύ κρύα.

Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για την βέλτιστη εγκεφαλική λειτουργία;

Το καλύτερο σημείο για τη γνωστική λειτουργία φαίνεται να είναι μεταξύ 20-24°C (68-75°F). Όταν οι θερμοκρασίες απέκλιναν από αυτό το εύρος κατά μόλις 4°C (7°F) προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, οι συμμετέχοντες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν δυσκολία στη διατήρηση της προσοχής κατά την διάρκεια εργασιών.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις της θερμοκρασίας στη νόηση σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες, αλλά αυτή η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους μελετώντας ανθρώπους στο φυσικό περιβάλλον του σπιτιού τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε έξυπνους αισθητήρες που τοποθετήθηκαν στους κύριους χώρους διαβίωσης των συμμετεχόντων για τη συνεχή παρακολούθηση της θερμοκρασίας και των επιπέδων υγρασίας, ενώ οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν δύο φορές την ημέρα ερωτηματολόγια μέσω smartphone σχετικά με το πόσο ζεστά ένιωθαν και τα επίπεδα προσοχής τους.

Εγκέφαλος Vs θερμοκρασίας

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν μια ενδιαφέρουσα ασυμμετρία στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Ενώ τόσο οι θερμές όσο και οι ψυχρές συνθήκες εξασθένησαν την προσοχή, οι συμμετέχοντες φάνηκαν ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις ψυχρές θερμοκρασίες.

Όταν ανέφεραν ότι αισθάνονταν κρύο, παρουσίασαν μεγαλύτερες γνωστικές δυσκολίες σε ένα ευρύτερο φάσμα πραγματικών θερμοκρασιών σε σύγκριση με όταν αισθάνονταν ζέστη.

Αυτό υποδηλώνει ότι η διατήρηση επαρκούς θέρμανσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους ενήλικες κατά τους χειμερινούς μήνες, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

vita.gr