Εγκαταλείπουν σταδιακά τα διαμερίσματα στα Τρίκαλα οι πρόσφυγες

Από σήμερα Δευτέρα 1η Ιουνίου και μετά από παράταση δύο μηνών, λόγω των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας, οι οικογένειες προσφύγων που διαμένουν σε διαμερίσματα στα Τρίκαλα, μέσω του προγράμματος ESTIA, είναι υποχρεωμένοι να τα εγκαταλείψουν, βάσει της εφαρμογής των προβλεπόμενων ρυθμίσεων για την διακοπή των παροχών προς όσες και όσους αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα.

Σήμερα στα Τρίκαλα φιλοξενούνται 370 πρόσφυγες που διαμένουν σε διαμερίσματα που έχουν μισθωθεί μέσω του ESTIA και υλοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια από την δημοτική επιχείρηση e- trikala. Η απόφαση αυτή αφορά 13 οικογένειες προσφύγων, 45 άτομα συνολικά,  που έχουν πάρει άσυλο ή το αίτημα για άσυλο έχει απορριφθεί.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, η αποχώρηση των προσφύγων από τα διαμερίσματα θα γίνει σταδιακά, ενώ τους έχει γνωστοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό αυτή η εξέλιξη, από τη στιγμή που απέκτησαν το δικαίωμα του ασύλου. Στα διαμερίσματα που θα αδειάσουν θα εγκατασταθούν άλλοι πρόσφυγες, μέσω του προγράμματος ESTIA, που θα προωθηθούν στην ενδοχώρα από τα νησιά που βρίσκονται σήμερα, κάτι που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αποσυμφόρηση τους.  Βασικός στόχος είναι η ένταξη τους στην κοινωνία και αυτό θα γίνει μέσω διαφόρων προγραμμάτων που εξετάζονται σε συνεργασία με τον ΔΟΜ.

Η απόφαση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ήλιος». Το «Ήλιος» δίνει τη δυνατότητα – για έξι μήνες – στους πρόσφυγες να επιδοτηθούν μεταξύ άλλων, στη στέγαση, την επαγγελματική κατάρτιση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Από σήμερα Δευτέρα 1η Ιουνίου θα αρχίσει να λειτουργεί και στα Τρίκαλα γραφείο για την υλοποίηση του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που θα κληθούν να αφήσουν τα διαμερίσματα, θα μπορούν να απευθυνθούν εκεί, ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση.