Εγινε το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Το τηλεφώνημα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, διήρκησε περίπου μια ώρα και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δυο πρωθυπουργών αύριο το πρωί.

Νωρίτερα, την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί η λύση στο ονοματολογικό είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι πως είναι αισιόδοξος πως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου. Συμπλήρωσε, δε, ότι μέχρι τότε οι μέρες είναι μετρημένες.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ποιοτική λύση που θα υποστηρίζεται νομικά, θα είναι αξιοπρεπής και θα διατηρεί την ταυτότητα των Σκοπίων, αφού η λύση αυτή θα πρέπει επίσης να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες της χώρας του, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής, καθώς και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές ούτως ώστε να μπει τέλος στη διαμάχη των δύο χωρών για το ονοματολογικό.

«Είμαστε στο παρά πέντε των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα στους πολίτες της ΠΓΔΜ και τους πολίτες της Ελλάδας» είπε ο κ. Ζάεφ.

Επισήμανε δε ότι αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν αυτό συμβεί οι πρόεδροι των δυο χωρών, αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν καταλλήλως.

Ο κ. Ζάεφ δεν ήθελε να απαντήσει σχετικά με το όνομα στο οποίο τελικά θα συμφωνήσουν οι δύο χώρες, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως συχνά αναφέρεται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, είναι η πιθανή προσιτή επιλογή.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε πως το ζήτημα επίλυσης του ονοματολογικού γίνεται σε διμερές επίπεδο, παρ’όλα αυτά η η στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας εν συνόλω έχει αποδειχτεί σημαντική καθ’ολη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Επιβεβαίωσε η Κοτζιάς

Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 12 το μεσημέρι  ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.Σε ερώτηση των δημοσιογράφων, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, αν περιμένουμε τηλεφώνημα σήμερα από τον Ζόραν Ζάεβ, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε χαρακτηριστικά πως «θα γίνει».

Ο χρόνος πιέζει τη σκοπιανή πλευρά η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει τη θέση της, αφού πρώτα βεβαίως ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό της χώρας

Στα Σκόπια επιμένουν ότι δεν υπάρχει διαφωνία Ζάεφ – Ντιμιτρόφ κι ότι πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση με κρίσιμες παραμέτρους που δεν μπορούν να λάβουν μέσα σε λίγες ημέρες.

Ρήξη ή καλές σχέσεις

Έπειτα από τις φωτογραφίες… συναδέλφωσης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, σειρά πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Μποσνιακόβσκι ο οποίος δήλώσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μποσνιακόβσκι, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι σταθερά προσηλωμένοι και ασχολούνται με την ίδια, ενιαία γραμμή, για την επίλυση των διαφορών και την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων ανέφερε ότι η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Δημοκρατίας, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και μέσα από τη διαδικασία αυτή την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλους τους πολίτες της χώρας.

Συνάντηση με νόημα

Το τηλεφώνημα προς τον Αλέξη Τσίπρα ενδεχομένως να γίνει τις επόμενες ώρες καθώς την Τετάρτη ο Ζάεφ θα επισκεφτεί την Αγκ. Μέρκελ θέλοντας προφανώς να έχει στα χέρια του μια συμφωνία. Να θέλει κάτι να πει στη γερμανίδα καγκελάριο, είτε προς την πλευρά του συμβιβασμού είτε προς αυτήν της οριστικής ρήξης.
Είναι δύσκολο να γίνει η συνάντηση χωρίς μια απάντηση για το μείζον ερώτημα που απασχολεί την κυβέρνησή του.

Μιλώντας το πρωί στον Σκάι ο Γ. Κατρούτγκαλος διέψευσε όσους λένε ότι οδηγούμαστε σε ναυάγιο τονίζοντας ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία κι ότι ο μόνος λόγος που δεν έχει γίνει το τηλεφώνημα είναι η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης των Σκοπίων.

tanea.gr