Εύκολο ψωμί γεμιστό με γραβιέρα

Το ψωμί αυτό συνοδεύει τέλεια τις σούπες ενός γιορτινού ή καθημερινού γεύματος και για συνοδευτικό του πλατό τυριών μαζί με ένα μυρωδάτο λευκό κρασί.

Υλικά

Μερίδες: για 1 μέτριο καρβέλι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το εύκολο ψωμί γεμιστό με γραβιέρα, στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλατοπίπερο και 2½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι και ανακατεύουμε.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και το βούτυρο, μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο και η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 120-130°C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής για ακρίβεια), και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα στεγνά υλικά, μαζί με τα 3/4 φλιτζάνια τυρί, το κρεμμύδι και το υπόλοιπο αλεύρι.
  3. Ζυμώνουμε καλά με το φτερό (ή τον γάντζο) μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε τον κάδο με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
  4. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε βαθύ στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκ., καλά βουτυρωμένο.
  5. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε μέρος χλιαρό για 20 λεπτά ή λίγο ακόμη, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  7. Αφαιρούμε την πετσέτα, βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο και ψήνουμε το ψωμί για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
  8. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το τυρί στην επιφάνεια να λιώσει.
  9. Ξεφουρνίζουμε και μετά από 5 λεπτά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί γεμιστό με γραβιέρα να κρυώσει σε σχάρα.

gastronomos.gr