Συνταγή για εύκολη τυρόπιτα που εκτός από φέτα περιλαμβάνει και κασέρι, γλυκό τυρί που αρέσει στα παιδιά. Η τυρόπιτα είναι χωρίς αμφιβολία η αγαπημένη πίτα της ελληνικής οικογένειας, πρωταγωνίστρια των παιδικών σνακ και καθημερινό έδεσμα για μικρούς μεγάλους.
Μερίδες: 6
Υλικά Συνταγής
- φύλλα κρούστας: 500 γρ. (10 φύλλα)
- φέτα: 500 γρ.
- κασέρι: 400 γρ.
- γάλα: 500 ml
- αυγά: 6
- ελαιόλαδο: ⅓ φλιτζανιού
- βούτυρο φρέσκο: ⅔ φλιτζανιού
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
- αλάτι: όσο θέλετε
Εκτέλεση
-
Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε τέσσερα φύλλα αλείφοντας καθένα με λάδι και βούτυρο. Τρίβετε στον τρίφτη το κασέρι και κομματιάζετε με πιρούνι τη φέτα. Ανακατεύετε τα δύο τυριά μαζί, πασπαλίζετε με το πιπέρι και χωρίζετε το μείγμα σε τρία μέρη.
-
Ρίχνετε πάνω στα στρωμένα φύλλα το ένα μέρος του τυριού, βάζετε δύο φύλλα, πάλι τυρί, μετά άλλα δύο φύλλα, το υπόλοιπο τυρί και τέλος τα δύο τελευταία φύλλα αλειμμένα με λάδι και βούτυρο.
-
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια με σχήμα τετραγώνου, χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, λίγο αλάτι και το υπόλοιπο λάδι, τα ρίχνετε στην πίτα και τη βάζετε αμέσως στο φούρνο να ψηθεί για 50’ – 55’ στους 200 °C, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Σημειώσεις
Οι μυρωδιές της φρεσκοψημένης τυρόπιτας γεμίζουν τα ρουθούνια με τα αλμυρά, τυρένια αρώματα και την οικεία αίσθηση του αχνιστού ζυμαριού. Μου αρέσει πολύ να τις απολαμβάνω σχεδόν καυτές από το φούρνο και να σβήνω τη θέρμη τους με μια κρύα μπίρα lager ή pale ale. Αν εσείς προτιμάτε το κρασί, ο συνδυασμός της τυρόπιτας με το Sauvignon είναι απίθανος.