Economist: Στο τραπέζι το σενάριο κατάρρευσης του ευρώ

eyro_7

 

 

 

Νέο δημοσίευμα του περιοδικού Economist έρχεται να ταράξει τα νερά του… ευρώ. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο περιοδικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει… κάποια στιγμή να δεχτούν ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά…

Οι Ευρωπαίοι, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν το «αντίπαλον δέος» του δολαρίου των ΗΠΑ, στην ουσία δημιούργησαν ένα «αντίγραφο» που οι… προκάτοχοί τους εγκατέλειψαν στο παρελθόν.
Χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος, οι περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ που μαστίζονται από την οικονομική κρίση αναγκάζονται να καταφύγουν στη λύση της εσωτερικής υποτίμησης.
Αυτό όμως οδηγεί στα ύψη τα ποσοστά ανεργίας, ενώ καταρρέουν οι μισθοί και οι συντάξεις.
Η συμφωνία για τη δημιουργία του ευρώ μπορεί να είναι «αμετάκλητη», ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Economist, ακόμη και αυτή η συμφωνία μπορεί να «τροποποιηθεί» εάν το επιτάσσουν οι συνθήκες!
Δύο από τους βασικότερους λόγους που διατηρείται «ζωντανό» το ευρώ, είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες τρέμουν στην ιδέα του χάους που θα προκαλέσει μία διάλυση του ενιαίου νομίσματος, ενώ στην άκρη του μυαλού τους, οι ηγέτες των χωρών που απαρτίζουν τον «πυρήνα» του ευρώ, αρνούνται να «καταστρέψουν» το όνειρο ολόκληρων γενεών: Μία ενιαία Ευρώπη, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Η απροθυμία αυτή των «ισχυρών» οδηγεί, όπως σημειώνει το περιοδικό Economist, στο αργό και σταθερό θάνατο του ισχυρού νομίσματος. Από τη στιγμή που η Γερμανία έκανε «πίσω» την πρώτη φορά, και δεν επέτρεψε σε καμία χώρα – μέλος να εγκαταλείψει το ευρώ, έκανε το νόμισμα «ευάλωτο» σε κάθε, μικρό ή μεγαλύτερο, σοκ.
Το ιδιαίτερα αποκαλυπτικό άρθρο του περιοδικού καταλήγει με το συμπέρασμα ότι το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, της επιστροφής στη δραχμή και της «βίαιης» προσαρμογής των οικονομικών μεγεθών της, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί. Για την ακρίβεια, όπως αφήνει το περιοδικό να εννοηθεί, το σενάριο αυτό βρίσκεται, ή πρέπει να βρίσκεται, συνεχώς στο τραπέζι για «διαβούλευση»…

 

epikaira.gr