“Έχουν καθοριστεί οι νομικοί κανόνες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”

Simitis_ddd_475_355

– Φωτιά στην κυβέρνηση ανάβει ο πρώην πρωθυπουργός
– Λέει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν προβλέπεται έξοδος χώρας από το ευρώ, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός 
– Απευθύνει εκκληση σε κυβέρνηση και κόμματα για άμεση δράση

Σήμα κινδύνου για την ελληνική οικονομία στέλνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του στην Καθημερινή, υποστηρίζοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αποπομπής της χώρας από την Ευρωζώνη και τονίζοντας  ότι μέσω των προβλέψεων του νέου Μηχανισμού Σταθερότητας, “οι νομικοί κανόνες για την έξοδό μας έχουν καθοριστεί”. 

Αναλυτικά ο κ. Σημίτης λέει ότι καθυστέρησε η λήψη αναγκαίων μέτρων γιατί επικράτησε εφησυχασμός καθώς “πολιτικοί και εμπειρογνώμονες μας διαβεβαίωναν ότι έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι δυνατή διότι δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες η αποχώρηση χώρας ή αποπομπή μας”.

“Όταν δεν καταβλήθηκε η έκτη δόση στα μέσα Σεπτεμβρίου διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι οι εταίροι μας έχουν αρκετά διαφορετικές απόψεις από εμας σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει” προσθέτει, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να δούμε την πραγματικότητα, γιατί η γνώση της είναι προϋπόθεση αντιμετώπισής της.

“Μόνο όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να πιστεύουν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η Ελλάδα. Η πραγματικότητα της λειτουργίας της Ένωσης καθορίζει το πλαίσιο παραμονής ή εξόδου μίας χώρας” σημειώνει.  

Ο κ. Σημίτης αναφέρει παράλληλα ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίουθα ωφελήσουν τις χώρες που θα κριθεί ότι έχουν βιώσιμο χρέος και ότι αυτές θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται. “Οι άλλες, το χρέος των οποίων δεν είναι βιώσιμο θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους”, προσθέτει.

“Όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, θα ενταχθούν σε μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Στόχος θα είναι να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικόσύστημα”, λέει προσθέτοντας ότι αυτό είναι εκ των πραγμάτων μία οικειοθελής “αναστολή” της συμμετοχής στη χώρα στην Ευρωζώνη.

“Οι νομικοί κανόνες για την έξοδό μας έχουν ήδη ουσιαστικά καθοριστεί.Το αργότερο το 2014 θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ο χρόνος που μας μένει να αποφύγουμε την έξωση είναι το πολύ τρία περίπου χρόνια, με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί στο μεταξύ κάποιο ατύχημα. 

Ας σημειωθεί εδώ ότι στην Ευρωζώνη ήδη άρχισαν να κυκλοφορούνσενάρια επιτάχυνσης των διαδικασιών. Επιδιώκεται να λειτουργήσει ο Μηχανισμός αντί για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2012. Ο διαθέσιμος χρόνος για την ανατροπή της αρνητικής μας πορείας θα είναι ελάχιστος σε αυτή την περίπτωση” λέει μεταξύ άλλων.

Ο πρώην πρωθυπουργός απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα, λέγοντας ότι “χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια” υπογραμμίζοντας ότι “η προοπτική της ανάκαμψης θα παρεμείνει ζωντανή αν δουλέψουμε με συνέπεια, σχέδιο και θέληση”.

newsit.gr