«Εχει αρχίσει να γράφεται» η συμφωνία

eurogkroup symfwnia 78

Η διαπραγμάτευση στο Brussels Group συνεχίζεται, πολλά ζητήματα πραμένουν ανοιχτά, ενώ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε δηλώνει ότι δεν χρειάζεται να γίνει καμία συζήτηση για εκταμιεύσεις και ότι η Ελλάδα “πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της”, ώσπου να κάνει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Εντούτοις, από το Μέγαρο Μαξίμου διαχέεται η εντύπωση ότι η συμφωνία είναι επί θύραις και θα κλείσει το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. “Το κείμενο έχει αρχίσει να γράφεται”, έλεγαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες στο περιθώριο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να δώσουν παραστατικά μιά εικόνα για το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση.

Διευκρίνιζαν πάντως ότι το “γράφεται” αφορά επιμέρους θέματα της συμφωνίας, στα οποία υπάρχει ταύτιση ή σύγκλιση απόψεων. Τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν αντικείμενο χρονοβόρων συζητήσεων και επίπονων διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.
Ακόμη κι αν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές σε σημαντικά ζητήματα επί των οποίων οι δύο πλευρές θέτους “κόκκινες γραμμές”, το πρόβλημα μπορεί να υπερκερασθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει – ενδεχομένως θα ζητήσει – να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στα τέλη αυτής της εβδομάδας, ή να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η διευθέτηση του χρέους

Ομως, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία το επόμενο 10ήμερα, προσθέτει νέες παραμέτρους στην “εξίσωση” της διαπραγμάτευσης, δυσχεραίνοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν χθες ότι “απαιτούμενο μέρος της συμφωνίας είναι η διευθέτηση του χρέους, διότι χωρίς αυτήν δεν θα αποτελεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα”.

Πρόκειται βέβαια για ανεδαφικό στόχο στην παρούσα φάση, όπου προέχει η αντιμετώπιση του προβλήματος βραχυχρόνιας ρευστότητας, με άμεσες εκταμιεύσεις.

Το ΔΝΤ έχει λάβει βέβαια θέση υπέρ της διαγραφής μέρους του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Ομως η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δέχονται καμία συζήτηση επ’ αυτού – όπως και η Γερμανία.

 

sofokleousin.gr