EBE Τρικάλων: Η αγορά προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της

Συνεδρίασε το Δ.Σ της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων και ασχολήθηκε με θέματα που ταλανίζουν τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους εδώ και χρόνια, που όχι μόνο δεν λύνονται αλλά προστίθενται και άλλα και πολύ περισσότερο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με την πανδημία του κορονοϊού.

Και δε φτάνουν μόνο αυτά  εκεί που η αγορά προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της και να επιστρέψει στην κανονικότητα, έρχονται οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών και ειδών πρώτης ανάγκης και η κατάσταση επιδεινώνεται.  Συζητήθηκε  το θέμα των αυξήσεων των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας.  Για ακόμα μια φορά, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες αυξήσεις στην ενέργεια, γεγονός που πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος για εκατοντάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων.  Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων θεωρεί ότι την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στον αναπνευστήρα οι αυξήσεις στην ενέργεια το λιγότερο ως άκαιρες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν καθώς είναι αδύνατο να απορροφηθούν από το σύνολο των επιχειρήσεων και θα περάσουν στις τελικές τιμές προιόντωνκαι υπηρεσιών πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Η αγοράδεν αντέχει καμία νέα ανατίμηση στο ενεργειακό κόστος και μάλιστα την ώρα που υπάρχουν πολλοί απλήρωτοι λογαριασμοί ενέργειας, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η επιβεβλημένη ένταξη και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νέο πρόγραμμα του Εξοικονομώ.  Θεωρούν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα στο σχεδιασμό του προγράμματος, καθώς εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημική κρίση αδυνατούν να προχωρήσουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση με ίδια κεφάλαια. Εδώ  αποφασίσθηκε να γίνει μία συνάντηση με τον υπουργό κ. Σκρέκα να του θέσουν κάποια ζητήματα και προτάσεις υποδεικνύοντας μάλιστα και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εφαρμοστεί η παρέμβαση αυτή όπως επίσης και ένα σημαντικό κομμάτι όπως η ανακύκλωση.
Στη συνεδρίαση τονίστηκε η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, η οποία ξεκίνησε από 01 Ιουνίου και ισοδυναμεί με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας, οδηγώντας χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν τις περιουσίες τους.  Η δυνατότητα που δίνεται στους πιστωτές να προβούν σε μονομερή ενεργοποίηση διαδικασίας πτώχευσης και η αντιμετώπιση για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, των φυσικών προσώπων ως επιχειρήσεων ευνοεί με προκλητικό τρόπο τις τράπεζες.  Επεσήμαναν τον προβληματισμό τους ,για τα νέα μέτρα και τις δυσκολίες που δημιουργούν ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και ζητάνε από τα αρμόδια υπουργεία μέτρα ενίσχυσης για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν. Τονίσθηκε και η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ που στάλθηκε στα αρμόδια υπουργεία για την παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών αντικατάστασης των παλαιών ταμειακών μηχανών, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο επανεκκίνησής τους μετά από το πολύμηνο lockdownεξαιτίας των περιορισμών που υπεβλήθησαν λόγω της πανδημικής κρίσης.

Όπως κάθε φορά συζητήθηκε και ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, τα προβλήματα που προκύπτουν στους ανασφάλιστους συναδέλφους λόγω οφειλών στα ταμεία τους και σε περίπτωση ατυχήματος δικαιούνται αποζημίωση μόνο για τέσσερις  μήνες καθώς και για αυτούς τους συναδέλφους που οφείλουν και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Εδώ  πρέπει οπωσδήποτε το κράτος να πάρει άμεσα μέτρα, για να βοηθηθεί και ο τελευταίος συνάδελφος.

Πέρα απ’ όλα αυτά και πιο επίκαιρο από ποτέ, ζητάμε από την κυβέρνηση την ενίσχυση της δημόσιας υγείας με οικονομική στήριξη στα δημόσια νοσοκομεία και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και καμία συζήτηση για συγχώνευσή τους, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας.  Προέχει η υγεία όλων για να μπούμε σε μια κανονικότητα και να μην ξανακλείσουν οι επιχειρήσεις μας.  Η επιστήμη αυτή τη στιγμή παρέχει τη λύση του εμβολίου και ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, αλλά και την προστασία των συνανθρώπων του.  Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ώστε η κοινωνία και οι πολίτες της να μπορέσουν να πάρουν και πάλι πίσω τη ζωή τους.