Εαρινή αστροπαρατήρηση στο Μουσικό σχολείο Τρικάλων

 Μια μαγευτική βραδιά κάτω από τα άστρα

   Πόσες φορές σηκώσαμε το βλέμμα προς τον ουρανό με σκοπό να θαυμάσουμε τον ολόγιομο δίσκο της πανσελήνου; Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε ποιο φωτεινό αστέρι είναι αυτό που ξεπροβάλει μετά τη δύση του ηλίου; Πόσες σκέψεις κρύβονται πίσω από ένα βλέμμα στον έναστρο ουρανό; Μήπως τα άστρα μας μιλούν, κι απλώς δεν μάθαμε ποτέ τη γλώσσα τους; Κι αν το σύμπαν είναι απέραντο, πώς χωρά τόσο θαυμασμό μέσα σε μια νυχτερινή ανάσα;

   Το Σάββατο 3 Μαΐου στο σχολείο μας διοργανώθηκε για άλλη μια φορά η καθιερωμένη πλέον βραδιά αστροπαρατήρησης η οποία προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον νυχτερινό ουρανό και να αποκτήσουν μια πιο εμπεριστατωμένη γνώση του σύμπαντος, υπό την καθοδήγηση του μαθηματικού του σχολείου και συντονιστή του προγράμματος «Γνωρίζοντας τη Διαστημική μας Γειτονιά», κ. Θεοφ. Καρούτη.

   Η προσέλευση ξεκίνησε λίγο πριν τη δύση του ηλίου, με την προσδοκία να παρατηρηθούν τυχόν ηλιακές κηλίδες.  Αν και αυτό δεν κατέστη εφικτό η διάθεση των συμμετεχόντων δεν πτοήθηκε και το ενδιαφέρον διατηρήθηκε αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η αστροπαρατήρηση, χαρακτηρίστηκε από την παρουσία γονέων, μαθητών και συναδέλφων, οι οποίοι με έντονο ενθουσιασμό συμμετείχαμε στην παρατήρηση μέσω του κατοπτρικού τηλεσκοπίου. Ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στο αντικείμενο της αστρονομίας και στην εφαρμογή της επιστήμης στη σύγχρονη καθημερινότητα, γεγονός που εμπλούτισε την εμπειρία της εκδήλωσης.

   Καθώς η νύχτα έπεφτε και ο ουρανός σκοτείνιαζε, τα αστέρια άρχισαν να εμφανίζονται σιγά-σιγά, προβάλλοντας μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες του σύμπαντος. Ο ουρανός γέμισε με μικρές και μεγάλες λάμψεις οι οποίες περίμεναν από εμάς να τις ανακαλύψουμε καθώς η σύνδεσή μας με την απεραντότητα του σύμπαντος εντεινόταν ολοένα και περισσότερο. Η ξενάγηση στον ουρανό περιλάμβανε μια σειρά εξαιρετικών αναλύσεωνφαινομένων όπως τη μετάπτωση των ισημεριών -φαινόμενο το οποίο για την πλήρη ολοκλήρωσή του χρειάζεται 26.000 χρόνια(!) ή η απόδοση ορατού χρώματος των αστεριών αναλόγως τη θερμοκρασία της επιφάνειάς τους. Επιπλέον, επισημάνθηκε η διάσταση στις σχέσεις μεταξύ αστρονομίας και αστρολογίας υπό το πρίσμα της διαφορετικής οπτικής των διελεύσεων των πλανητών στους ζωδιακούς αστερισμούς. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, με σύμμαχο τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και τον καθαρό ορίζοντα, παρατηρήσαμε τον Ωρίωνα, έναν από τους πιο γνωστούς και επιβλητικούς αστερισμούς καθώς και τους Δίδυμους (Κάστορα και Πολυδεύκη). Εντοπίσαμε τον Αρκτούρο καθώς και τις δημοφιλείς Μεγάλη και Μικρή Άρκτο ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον Πολικό Αστέρα και το … αντίπαλον δέος του τον Βέγα. Αν και η εμφάνιση του Δία και τριών δορυφόρων του κέντρισε το ενδιαφέρον των παρατηρητών, ακόμα και η όρασή τους σε πλήρη στοίχιση δεν κατάφερε να επισκιάσει τον πρωταγωνιστή της βραδιάς, τη Σελήνη. Οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την επιφάνεια του μοναδικού δορυφόρου της Γης, μια εικόνα που μας άφησε όλους άφωνους. Το τηλεσκόπιο αποκάλυψε την επιφάνεια της Σελήνης με εκπληκτική σαφήνεια, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δύναμη της αστρονομικής παρατήρησης. Παρά τις παροδικές στιγμές κατά τις οποίες η ορατότητα «συννέφιασε» η αίσθηση του μυστηρίου και της μαγείας ενισχύθηκε, καθιστώντας την παρατήρηση ακόμη πιο εντυπωσιακή.

   Η εκδήλωση αυτή, η οποία έχει καθιερωθεί ως θεσμός για το σχολείο μας, ενισχύει τη σύνδεση των μαθητών και της σχολικής κοινότητας με τον κόσμο της αστρονομίας και της επιστημονικής έρευνας. Η ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την επιστημονική περιέργεια, έκανε τη βραδιά αξέχαστη και εξαιρετικά εκπαιδευτική για όλους τους συμμετέχοντες. Η ώρα πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε, καθώς οι συζητήσεις και η παρατήρηση του ουρανού μας απορρόφησαν πλήρως.

   Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Θεοφάνη Καρούτη για την εξαιρετική καθοδήγηση, τον κ. Γιώργο Παππά και την κ. Δήμητρα Καλλιάρα για τις φωτογραφίες,  και όλους τους συμμετέχοντες που, με την παρουσία τους, συνέβαλαν στην επιτυχία της βραδιάς. Ανυπομονούμε για τις επόμενες δράσεις και εκδηλώσεις που θα συνεχίσουν να φέρνουν την επιστημονική γνώση πιο κοντά στην κοινότητά μας.

 

Κ. Δρακάκη  ΠΕ79.01