Ε. Σαμαράς: Σκέφτηκες ποτέ ότι κάποια στιγμή μπορεί να γίνεις άτομο με αναπηρία;

3η Δεκέμβρη.

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρία δε πρέπει να τα θυμόμαστε μια φορά το χρόνο και μετά να τα ξεχνάμε καθώς όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ΑΜΕΑ.

Στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία υπολογίζονται περίπου στο 1,000,000.

Στη πόλη των Τρικάλων τα παιδιά μόνο υπολογίζονται σε 300 περίπου .

Ήταν Σεπτέμβριος του 2018, όταν ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων έκανε αποδεκτή τη δωρεά της οικογένειας Δεληλίγκα, ενός οικοπέδου 11 στρεμμάτων και δύο – εντός αυτού – κτισμάτων στον Δήμο Τρικκαίων, ώστε να δημιουργηθεί μονάδα φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία.

Μάλιστα, τον Μάιο του 2022 υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του  κέντρου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, ενώ πριν από έναν χρόνο, συνεργεία είχαν προχωρήσει σε κάποιες εργασίες, αλλά από τότε έως και σήμερα δεν υπήρξε άλλη παρέμβαση.

Τελικά , υπάρχουν τα 3,000,000 εκατομμύρια για το έργο ;

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, που έδειξε ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του έργου , γνωρίζει ότι δεν έχει ξεκινήσει κάτι ;

Γιατί άραγε δε ζήτησε ο ίδιος να επισκεφτεί το χώρο στις πρόσφατες επισκέψεις του στη πόλη μας και γιατί κανείς από όσους τον συνόδευαν δεν τον προέτρεψε για αυτό ;

Βρες κάποια στιγμή λίγο χρόνο να μιλήσεις με μια μάνα που έχει άτομο με αναπηρία στο σπίτι.

Θα καταλάβεις ότι ο χρόνος δε μετριέται σε λεπτά και  σε δευτερόλεπτα αλλά σε χρονικά διαστήματα.

Πότε φεύγει το παιδί από το σπίτι, πότε γυρίζει, πως πρέπει να περάσει το χρόνο του.

Ας είναι αυτή η 3η Δεκέμβρη η τελευταία που οι υποσχέσεις προσπερνούν τη πραγματικότητα ελπίζοντας την επόμενη 3η Δεκέμβρη τα άτομα με αναπηρία να βρουν τη μονάδα φιλοξενίας που χρειάζονται και πως όλοι θα έχουμε στο μυαλό μας ότι κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούμε στη θέση τους καθώς κάθε χρόνο στην  Ελλάδα  σε τροχαία ατυχήματα  τραυματίζονται περίπου 500.000 παιδιά, από αυτά 700 χάνουν την ζωή τους και 3.000 μένουν με μόνιμη αναπηρία.

Ευάγγελος Σαμαράς
Πολίτης