Δύσκολη η αυριανή Δευτέρα για την Κυβέρνηση

Απειλεί με αποκαλύψεις η αντιπολίτευση – Αύριο η μεγάλη συζήτηση στη Βουλή

Την πιο δύσκολη πολιτική δοκιμασία της αντιμετωπίζει αύριο Δευτέρα η κυβέρνηση, καθώς συζητείται στη Βουλή, εν μέσων βασανιστικών ερωτημάτων για τους χειρισμούς της, η επερώτηση της ΝΔ για την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, που έχει αφήσει εκτεθειμένο τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Η συζήτηση έχει λάβει χαρακτήρα θρίλερ, καθώς ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε για αύριο, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ώστε να είναι και ο ίδιος παρών, καθώς είχε δεχθεί κριτική, ότι επίτηδες είχε προσδιοριστεί εκείνη την ημέρα, κατά την οποία απουσίαζε στο Παρίσι.

Η συζήτηση της επερώτησης θα υπερβεί τη συνήθη διαδικασία και θα συμπεριλάβει και τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών, κάτι πραγματικά ασυνήθιστο στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Ωστόσο είναι τέτοια η σημασία του θέματος, ακόμη και για την κυβερνητική συνοχή, που ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να δώσει ένα τέλος και κυρίως να παράσχει κάποιες πειστικές απαντήσεις, για να μην σέρνεται άλλο μία υπόθεση, που προκαλεί, όχι μόνο τα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και εσωκομματικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο είναι τα κεντρικά ερωτήματα, που θα τεθούν στην αυριανή συζήτηση: πρώτον, γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να πωλήσει πολεμικό υλικό στη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει εμπλεκεί σε γενοκτονία στην Υεμένη και γενικά εξελίσσεται σε μία νέα απειλή αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και δεύτερον, γιατί μεθοδεύτηκε έτσι η πώληση και εμφανίστηκε μεσάζοντας (ο καταδικασμένος για λαθρεμπορία Βασίλης Παπαδόπουλος) σε μία διακρατική συμφωνίαι – στοιχείο που εγείρει υποψίες για σκανδαλώδεις διαδικασίες, αφού στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο συγκεκριμένος ενώ εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας, στην πραγματικότητα δεν ήταν έτσι!

Το πρώτο ερώτημα έχει προκαλέσει κυρίως την κριτική από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σκουρλέτης, Φίλης, Κυρίτσης και άλλοι διαχώρισαν προ ημερών τη θέση τους, για ιδεολογικούς λόγους κυρίως και ζήτησαν να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία. Παρόμοια κριτική ασκήθηκε κι από κόμματα, όπως το ΚΚΕ.

Το δεύτερο ερώτημα, με καταγγελίες περί σκανδάλου, θέτουν κυρίως η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που απειλούν μάλιστα με νέες αποκαλύψεις κατά τη συζήτηση τη Δευτέρα.

Από τη ΝΔ έχει ανακοινωθεί ότι θα παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν σχέση του κ. Παπαδόπουλου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Πρέπει να δώσουν απαντήσεις γιατί έσπευσαν να υπογράψουν άρον – άρον στο αεροδρόμιο της Μίκρας μια συμφωνία με έναν καταδικασμένο λαθρέμπορο από το 2011», ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει μία αυτονόητη και αναγκαστική κίνηση και πιθανόν και έναν ελιγμό, ώστε να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση:

Η κίνηση, που είναι επιβεβλημένη προκειμένου να παραμείνει ο κυβερνητικός συνασπισμός και να μην διαλυθεί, αφορά στη στήριξη που θα παράσχει στον κ. Καμμένο, υπουργό Άμυνας και αρχηγό των ΑΝΕΛ. Ο πρωθυπουργός δεν έχει περιθώρια να «αδειάσει» τον υπουργό του, αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα προκύψουν ραγδαίες και ανεξέλεγκτες πολιτικές εξελίξεις με θύμα την κυβέρνησή του.

Από την άλλη πολλοί εκτιμούν ότι θα αξιοποιήσει και τις φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υφίσταται καμία συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και δεν πρόκειται να προχωρήσει η πώληση των βλημάτων – τουλάχιστον όχι με τον τρόπο, που είχε σχεδιαστεί από το υπουργείο Άμυνας.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να βρεθεί μία διέξοδος για την κυβέρνηση, πιστεύουν οι πιο ψύχραιμοι.

Η συζήτηση αναμένεται βέβαια να λάβει και διαστάσει σόου, με έντονη πολιτική αντιπαράθεση για κάθε πτυχή της υπόθεσης. Ακόμη και για το θέμα της διαρροής απόρρητων εγγράφων, όπως κατηγόρησε η κυβέρνηση την αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδο, που κατέθεσε στη Βουλή ένα πακέτο με διάφορα έγγραφα, που «πάγωσαν» την κυβέρνηση.

Η κυβερνητική πλευρά μάλιστα απειλεί κι αυτή με αποκαλύψεις.

Την εκτίμηση ότι τα απόρρητα έγγραφα που θα παρουσιαστούν τελικά, μετά την απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, «θα φέρουν παλιές ιστορίες στην επιφάνεια», έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.