ΔΥΟ ΠΕΝΤΑΝΙΣΤΙΜΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ-Τα νηστίσιμα γλυκά από το Άγιο Όρος χαρακτηρίζονται από απλότητα και αγνά υλικά. Εδώ είναι δύο παραδοσιακές συνταγές:
1. Χαλβάς με Ταχίνι και Μέλι
Ένας κλασικός χαλβάς που φτιάχνεται εύκολα και είναι ιδανικός για τη νηστεία.
Υλικά:
•1 φλιτζάνι ταχίνι
•1 φλιτζάνι μέλι
•1 φλιτζάνι αλεύρι
•1/2 φλιτζάνι καρύδια ή αμύγδαλα (ψιλοκομμένα)
•Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
•Κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1.Σε κατσαρόλα, ζεστάνετε το μέλι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το ταχίνι και ανακατέψτε καλά.
2.Σε αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίστε το αλεύρι μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
3.Προσθέστε το καβουρδισμένο αλεύρι στο μείγμα ταχινιού και μελιού, ανακατεύοντας συνεχώς.
4.Ρίξτε τους ξηρούς καρπούς και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατέψτε καλά.
5.Μεταφέρετε το μείγμα σε ταψάκι ή φόρμα, ισιώστε την επιφάνεια και πασπαλίστε με κανέλα.
6.Αφήστε το να κρυώσει και κόψτε σε κομμάτια.
2. Παστέλι με Σουσάμι και Μέλι
Απλό και παραδοσιακό γλυκό με λίγα υλικά.
Υλικά:
•2 φλιτζάνια σουσάμι
•1 φλιτζάνι μέλι
•Χυμός από μισό λεμόνι (προαιρετικά)
•Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα της επιφάνειας
Εκτέλεση:
1.Καβουρδίστε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
2.Ζεστάνετε το μέλι σε κατσαρόλα, προσθέστε τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε.
3.Ρίξτε το καβουρδισμένο σουσάμι στο ζεστό μέλι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
4.Απλώστε το μείγμα σε λαδόκολλα, ισιώστε με έναν πλάστη και αφήστε το να κρυώσει.
5.Κόψτε σε μπάρες ή κομμάτια και φυλάξτε σε αεροστεγές δοχείο.
Αυτά τα γλυκά είναι ιδανικά για την περίοδο της νηστείας, προσφέροντας θρεπτική αξία και απόλαυση.