Δύο οι επικρατέστεροι για την Μητρόπολη Τρίκκης

mitropolites

Ξεχάσαμε οτι στις εκλογές Αρχιερέων, τον πρώτο λόγο έχει το Άγιο Πνεύμα…;;

Κάθε φορά που η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέρχεται για να εκλέξει νέους Αρχιερείς επικρατεί– και αιτιολογημένα– μεγάλη χαρά στους κόλπους της Εκκλησίας μας γενικά και ιδιαιτέρως στις επιμέρους Μητροπόλεις, εκεί όπου ο λαός του Θεού περιμένει τον νέο Ποιμενάρχη του.

Η τακτική Ιεραρχία που συνέρχεται από Τρίτη 6 Οκτωβρίου, έως Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, έχει μέσα στις εργασίες της και μάλιστα την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων τις εκλογές δύο νέων Μητροπολιτών: τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας και τον Μητροπολίτη Τρίκκης.

 Για την Μητρόπολη Τρίκκης, το τοπίο είναι πιο καθαρό! Ο Γέρων Τρίκκης ζήτησε την προαγωγή του Πρωτοσυγκέλλου του Χρυσοστόμου Νάσση,ενός ταλαντούχου και χαρισματικού κληρικού– πνευματικού αναστήματος του σοφού Αδάμαντος της παλαιάς Ιεραρχίας, του Γέροντος Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Χρυσοφάκη.

Ο Αρχιμ. Χρυσόστομος, εργάσθηκε σκληρά και στην ενορία του ,στην Αγία Μαρίνα Τούμπας και στα γραφεία της Μητρόπολης της συμπρωτεύουσας και άφησε έργο πλούσιο και θαυμαστό πίσω του,μέχρις ότου ανέλαβε τα καθήκοντα Πρωτοσυγκέλου, στον Μητροπολίτη Τρίκκης Αλέξιο τα τρία τελευταία χρόνια. Και εδώ εργάσθηκε υποδειγματικά και αγαπήθηκε από τον κλήρο και τον λαό της ιστορικής Μητρόπολης. Και ο Γέρων Τρίκκης για να επιβραβεύσει αυτή την υποδειγματική συμπεριφορά του π. Χρυσοστόμου, μαζί και την προσφορά, το έργο και την αφοσίωσή του, αποφάσισε να παραιτηθεί και να ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνεπισκόπους του να τον εκλέξουν ως διάδοχό του!

Μολονότι αυτή η μεθόδευση εκλογής δεν είναι ορθή από Εκκλησιολογικής απόψεως και γιαυτό δεν τηρείται πάντα( π.χ. στην εκλογή Αργολίδος προτιμήθηκε ο …ταξιδευτής Νεκτάριος, από τον γηγενή Επιδαύρου Καλλίνικο, τον οποίο είχε ζητήσει εν ζωή ο αείμνηστος Ιάκωβος) στην περίπτωση του Τρίκκης η Ιεραρχία δεν θα του χαλάσει χατήρι, γιατί το θέλει και ο Αρχιεπίσκοπος.

Ωστόσο για την Μητρόπολη Τρίκκης, υπάρχει μία ακόμη δυναμική υποψηφιότητα ενός καλού και φωτισμένου κληρικού που κατάγεται από τα Τρίκαλα αλλά υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Αρχιμ. Γρηγόριο Κωνσταντίνου, ο οποίος αφού έλαβε την ευχή και την τυπική άδεια από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δίνει σεμνά και διακριτικά τον αγώνα του! Και από κεί και πέρα ο Θεός θα μιλήσει ο Θεός την επόμενη Παρασκευή.

 

.ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ