Δύο έργα προϋπολογισμού 3.9 εκ ευρώ στον τομέα της εκπαίδευσης στα Τρίκαλα

agorastos_new_thumb_medium500_0

Δόθηκε σήμερα η έγκριση συμβασιοποίησης από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό σε 4 έργα ενταγμένα στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 9.453.398,37 ευρώ. Ειδικότερα, υπογράφηκαν οι προεγκρίσεις συμβασιοποίησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας προς τους Φορείς Υλοποίησης των παρακάτω έργων:

1) «7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ – ΜΕΛΙΣΣΑΤΙΚΑ» ποσού σύμβασης 770.541,54 ευρώ, με φορέα υλοποίησης και Δικαιούχο το Δήμο Βόλου.

2) «ΑΝΕΓΕΡΣΗ 33OY ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ» ποσού σύμβασης 5.998.346,50 ευρώ, με φορέα υλοποίησης και Δικαιούχο το Δήμο Λάρισας.

3) «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΦΑΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ» ποσού σύμβασης 3.460.918,75 ευρώ, με φορέα υλοποίησης και Δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

4) «ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ» ποσού σύμβασης 466.250,05 ευρώ, με φορέα υλοποίησης και Δικαιούχο το Δήμο Καλαμπάκας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Επενδύοντας στην εκπαίδευση, επενδύουμε στο μέλλον της νεολαίας μας. Σε μια δύσκολη συγκυρία για την εκπαίδευση όπου σχολεία, πανεπιστήμια και ΤΕΙ συνενώνονται ή καταργούνται, οι επενδύσεις στην παιδεία μπορούν να μας οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Επιθυμία μας είναι η ύπαρξη σύγχρονων και λειτουργικών μονάδων για όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης που καλύπτουν τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας και αναβαθμίζουν το ρόλο του σχολείου γενικότερα».

Μετά τις παραπάνω εγκρίσεις, προχωράνε οι διαδικασίες υπογραφής των σχετικών 3ων πρώτων Συμβάσεων, καθόσον η 4η είχε ήδη υπογραφεί εκτός Ε.Σ.Π.Α., και ξεκινά η υλοποίηση των έργων.

1) Το πρώτο έργο περιλαμβάνει την κατεδάφιση του παλιού και την κατασκευή νέου κτιρίου Δημοτικού Σχολείου στα Μελισσάτικα Ν. Ιωνίας. Το κτίριο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 1.525,21τ.μ., θα έχει κάλυψη 638,44τ.μ. και εμβαδόν κτιρίων 1.117,14τ.μ. και 162,43τ.μ. υπόγειο. Το διδακτήριο θα αποτελείται από τους χώρους διοίκησης, τους κοινωνικούς και βοηθητικούς χώρους, τους χώρους άθλησης, έξι αίθουσες διδασκαλίας και 4 εργαστήρια σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εγκεκριμένου κτιριολογικού προγράμματος.

Όσον αφορά την σκοπιμότητα υλοποίησης να αναφερθεί ότι το 7ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας στα Μελισσάτικα λειτουργεί σαν τριθέσιο σε παλαιό κτίριο που κτίσθηκε το 1957, διαθέτει 3 αίθουσες και κρίνεται παντελώς ακατάλληλο για διδασκαλία.

Η περιοχή των Μελισσάτικων, στις βόρειες παρυφές του Π. Σ. Βόλου είναι μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές του, με μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια. Λόγω της έλλειψης όμως κανονικού εξαθέσιου με τη δυνατότητα λειτουργίας και σαν ολοήμερο σχολείο αναγκάζονται οι γονείς να εγγράφουν τα παιδιά τους σε άλλα σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

2) Το δεύτερο έργο αφορά την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος αποτελούμενου από υπόγειο, ισόγειο και 1ο όροφο συνολικού εμβαδού 4.018,01τμ. Το διδακτήριο θα αποτελείται από τους χώρους διοίκησης, τους κοινωνικούς και βοηθητικούς χώρους, τους χώρους άθλησης, 19 αίθουσες διδασκαλίας και 4 εργαστήρια σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εγκεκριμένου κτιριολογικού προγράμματος. Όσον αφορά την σκοπιμότητα, το 33ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας που θα κατασκευαστεί στην συνοικία Νέα Σμύρνη θα συμβάλλει στη βελτίωση της υποδομής των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην πόλη τη Λάρισας καθώς είναι το μοναδικό σχολείο που λειτουργεί έως σήμερα με διπλοβάρδια. Η κατασκευή ήταν απαίτηση όλων των φορέων εδώ και χρόνια.

3) Το τρίτο έργο αφορά αφορά την κατασκευή δύο νέων κτιρίων (ΚΤΙΡΙΟ Ζ και ΚΤΙΡΙΟ Ε) συνολικού εμβαδού 1.945,28τ.μ. εντός του οικοπέδου των υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα καθώς και σύγχρονες Η/Μ εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των πιο πάνω νέων κτιρίων σε συνέργεια με το υπάρχον κτιριακό συγκρότημα με την εγκατάσταση Υποσταθμού Μέσης Τάσης.

Το ΚΤΙΡΙΟ Ε συνολικού εμβαδού 1.050,12τ.μ. αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα:

ΙΣΟΓΕΙΟ: 599,19τ.μ. και Α΄ ΟΡΟΦΟΣ: 450,93τ.μ. και αποτελείται από μικτές χρήσεις, εργαστηριακούς χώρους, γραφεία και χώρους διδασκαλίας, τα οποία προορίζονται κυρίως για ακαδημαϊκή χρήση. Τα γραφεία των μελών ΔΕΠ βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι του κτιρίου που βλέπει στο πλάτωμα του κτιριακού συγκροτήματος, ενώ με νοτιοανατολικό προσανατολισμό έχουν τοποθετηθεί τα εργαστήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας. Η διάταξη είναι ίδια και για τους δύο ορόφους του κτιρίου. Το κτίριο διασπάται λειτουργικά με την δημιουργία διαδρόμου κυκλοφορίας, ο οποίος διαπερνά το κτίριο σε επίπεδο ισογείου και πρώτου και συνδέει τα κτίρια Ζ και Γ (ήδη υπάρχον) μέσω του κτιρίου Ε ενοποιώντας τα.

Το ΚΤΙΡΙΟ Ζ συνολικού εμβαδού 895,16τ.μ. θα στεγάζει ένα αμφιθεατρικό χώρο που «προτείνεται να αποτελέσει τοπόσημο του συγκροτήματος, επειδή η λειτουργία του είναι εξέχουσα αφού σ’ αυτό θα διενεργούνται συνέδρια εθνικού και πολλές φορές διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ συγχρόνως θα έχει επιρροή και στην ζωή της πόλης των Τρικάλων». Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε με τον λοξό υπερυψωμένο όγκο του να δεσπόζει των υπολοίπων κτιρίων ενώ ταυτοχρόνως εκμεταλλεύεται τον από κάτω από το μεγάλο ύψος δημιουργούμενο χώρο για την ένταξη εισόδου, φουαγιέ, κυλικείου και βοηθητικών χώρων και τον κάτω από το χαμηλό ύψος και την σκηνή για Η/Μ και εν γένει βοηθητικούς χώρους.

Αναλυτικότερα το ΚΤΙΡΙΟ Ζ αναπτύσσεται στα ακόλουθα επίπεδα:

ΙΣΟΓΕΙΟ: 283τ.μ. και ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ: 612,16τ.μ.

4) Το τέταρτο έργο αφορά στην κατασκευή μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Γενικού Λυκείου Καλαμπάκας με συνολικό εμβαδό του κτιρίου 798τ.μ. Οι χώροι που περιλαμβάνει το κτίριο είναι οι εξής: η κυρίως αίθουσα των εκδηλώσεων, σκηνικός χώρος της αίθουσας και τα καμαρίνια της σκηνής, χώρος αναμονής του κοινού, τουαλέτες ανδρών, γυναικών και για άτομα με ειδικές ανάγκες, ανελκυστήρας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αποθηκευτικοί χώροι, εσωτερική κλίμακα επικοινωνίας με τον αύλειο χώρο του λυκείου και λεβητοστάσιο – μηχανοστάσιο.

Όσον αφορά τη σκοπιμότητα, η κατασκευή της αίθουσας θα λύσει το πρόβλημα ενός κλειστού χώρου εκγύμνασης και πραγματοποίησης εκδηλώσεων του μοναδικού γενικού λυκείου της πόλης της Καλαμπάκας.