DW: «Ρώσοι ναυτικοί εμπλέκονται στη διακίνηση αλλοδαπών στο Αιγαίο»

Τούρκοι διακινητές υπόσχονται υψηλές αμοιβές σε Ρώσους ναυτικούς για να εμπλακούν στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle. 

Ποινή φυλάκισης 395 ετών και χρηματική ποινή έξι εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε ελληνικό δικαστήριο, τον Ιανουάριο, στους Ρώσους Άντον Κ. και Πλάτων Ντ. Ήταν μία οικτρή διάψευση για τις ελπίδες τους και για τα «υψηλά εισοδήματα» που ονειρεύονταν οι δύο ναυτικοί από το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Με αυτή την υπόσχεση, δηλώνει σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης η Ουλιάνα, σύζυγος του ενός ναυτικού, τους είχαν δελεάσει κάποιοι Τούρκοι μέσω Ίντερνετ για να «μεταφέρουν επιβάτες από την Τουρκία στην Ιταλία».

Ο εργοδότης τους πλήρωσε τα έξοδα για τη μετεκπαίδευση και τη διαμονή των δύο ναυτικών στην Τουρκία. Αλλά στο πρώτο δρομολόγιο τους ενημέρωσαν ότι θα παραλάβουν «επιπλέον επιβάτες», οι οποίοι δεν έμοιαζαν για τουρίστες. Ήταν παράτυποι μετανάστες. Το πλοίο θα είχε προορισμό την Ιταλία, αλλά «λόγω κακοκαιρίας» άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς την Ελλάδα. Εκεί η αστυνομία εντόπισε τους μετανάστες και συνέλαβε το πλήρωμα.

Διακινητές σε δήθεν «ιστιοπλοϊκό όμιλο»

Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 24 υποθέσεις, στις οποίες οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούν έρευνα εις βάρος Ρώσων ναυτικών, θεωρώντας ότι συνεργάζονται με διακινητές. Ένα αντίστοιχο περιστατικό αφορά τον Αλεξέι Μ. από το Ουσουρίσκ της Σιβηρίας, ο οποίος συνελήφθη στην Κω και αναμένει την ετυμηγορία της δικαιοσύνης. Η σύζυγός του, Ευγενία, δηλώνει ότι ένας γνωστός του είχε μιλήσει για μια επικερδή εργασία σε τουρκικό «ιστιοπλοϊκό όμιλο». Στην αρχή όλα είχαν πήγαν κατ’ ευχήν, ο Τούρκος εργοδότης πλήρωνε τα έξοδα διαμονής και φρόντισε να βγάλει τα απαραίτητα χαρτιά.

Στο πρώτο δρομολόγιό του ο Αλεξέι συνοδευόταν από έναν συμπατριώτη του, τον Ρόμαν Μπ. από το Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας. Μαζί τους ήταν ένας Τούρκος καπετάνιος, ο οποίος τους ενημέρωσε στη διάρκεια της διαδρομής ότι οι τουρίστες δεν θα επιβιβαστούν στον αρχικό προορισμό, αλλά «κάπου αλλού». Μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα φουσκωτά με τους μετανάστες, σύμφωνα πάντα με τα όσα διηγείται η Ευγενία, οι δύο Ρώσοι ναυτικοί αρχικά αρνήθηκαν να τους παραλάβουν αλλά δέχθηκαν απειλές και τελικά συμμορφώθηκαν.

Στη συνέχεια το πλοίο παρουσίασε μηχανικά προβλήματα και ο Τούρκος καπετάνιος το εγκατέλειψε ενώ εκείνοι ασχολούνταν με τις απαραίτητες επισκευές. Τελικά, η θύελλα παρέσυρε το πλοίο σε ελληνικά χωρικά ύδατα, οι δύο Ρώσοι συνελήφθησαν και σήμερα απειλούνται με ποινή φυλάκισης έως 600 ετών. Στη φυλακή, λέει η Ευγενία, ο σύζυγός της γνώρισε πολλούς άλλους ναυτικούς από την πρώην Σοβιετική Ένωση (Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία). Σχεδόν όλοι είχαν να διηγηθούν την ίδια ιστορία: μετανάστες, θύελλα, απόδραση του Τούρκου καπετάνιου, φυλακή.

Σκληρή νομοθεσία κατά διακινητών

Τα περιστατικά αυτά αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, δηλώνει στην DW ο Γιώργος Αντωνόπουλος, καθηγητής εγκληματολογίας στο Teeside University της Μ.Βρετανίας. Όπως επισημαίνει, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει αυστηρές ποινές για τους διακινητές, όχι μόνο για ναυτικούς, αλλά ακόμη και για οδηγούς φορτηγών ή ταξί που μεταφέρουν μετανάστες. Από το 2014 οι προβλεπόμενες ποινές είναι φυλάκιση έως 10 χρόνια συν χρηματική ποινή μεταξύ 10.000 και 30.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που μεταφέρεται παράνομα. Αν μάλιστα κινδυνεύσουν ζωές- κάτι που κατά τεκμήριο συμβαίνει σε ένα φουσκωτό στην ανοιχτή θάλασσα- τότε η ποινή αυξάνεται σε 15 χρόνια συν 200.000 ευρώ για κάθε μετανάστη.

Έλληνας δικηγόρος του Αλεξέι δηλώνει στην DW ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε σχόλια, μέχρι η εισαγγελία παραλάβει τα έγγραφα της προανάκρισης. Στη Ρωσία έχει αναλάβει την υπόθεση το δικηγορικό γραφείο «Σατσκόφσκι και Συνεργάτες». Ο δικηγόρος Αντρέι Γκουμένσκι, μιλώντας στη DW, υποστηρίζει ότι «καθένας από τους Ρώσους που έμπλεξαν σε αυτή την ιστορία έχει αντιμετωπίσει διαφορετικές συνθήκες αλλά υπάρχει ένα κοινό σημείο: κανένας από αυτούς δεν γνώριζε όταν πήρε τη δουλειά ότι θα παραβίαζε την ισχύουσα νομοθεσία». Όσο για την Ευγενία, πιστεύει ότι υπεύθυνοι για όσα υπέστη ο σύζυγός της είναι οι Τούρκοι εργοδότες αλλά και οι Ρώσοι διαμεσολαβητές που αναζητούν «εργαζόμενους» στη χώρα τους. Η ίδια προσπάθησε να σύρει στα δικαστήρια μία ομάδα «διαμεσολαβητών» από τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απάντηση από τις αρμόδιες αρχές.

www.pronews.gr