Δρ. Νικόλαος Καρακούσης:  Ιός του Δυτικού Νείλου ( West Nile Virus, WNV )

Η λοίµωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) µεταδίδεται κυρίως από το τσίµπηµα του κουνουπιού και μπορεί να προσβάλλει ζώα όπως άλογα, άγρια πτηνά, αλλά και τον άνθρωπο. Έλαβε αυτό το όνομα, καθώς αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως νόσος σε μία επαρχία του Δυτικού Νείλου, στην Ουγκάντα και συγκεκριμένα το έτος 1937.

Ο κύριος τρόπος όπου μεταδίδεται αυτή η νόσος είναι µέσω του τσιµπήµατος µολυσµένου κουνουπιού. Τα κουνούπια μπορεί να μολυνθούν από άρρωστα πτηνά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο  ιός δεν µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο  μέσω κοινωνικής και ερωτικής επαφής.

Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι συνήθως 2-14 ηµέρες, από το τσίμπημα του κουνουπιού, µέχρι την εµφάνιση των συµπτωµάτων, ενώ η περίοδος που διαρκεί η νόσος μπορεί να είναι από ημέρες έως εβδομάδες.

Όσον αφορά τη συμπτωματολογία και τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου, περίπου το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν χωρίς συμπτώματα και χωρίς εκδηλώσεις, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσηση, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς εκδηλώνουν σοβαρή κλινική εικόνα.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της κάθε νόσησης?

Ήπια νόσηση: Περιλαμβάνει εκδηλώσεις, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνο στους µυς και στις αρθρώσεις, εµέτους και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορµό) και διόγκωση των λεµφαδένων. Τα συµπτώµατα υποχωρούν σε 4-7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

Σοβαρή νόσηση: Περιλαμβάνει την εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα. Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία στον αυχένα, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και διαταραχή του επιπέδου συνείδησης.

Η νόσος επιβεβαιώνεται με κλινικά και εργαστηριακά κριτήρια από τους θεράποντες ιατρούς, εφόσον τεθεί η υποψία της.

Ως προς το θεραπευτικό σκέλος, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίµωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις, τα συµπτώµατα περνούν µόνα τους, ενώ τα πιο σοβαρά περιστατικά χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Απαραίτητη λοιπόν είναι η λήψη προφυλακτικών μέτρων έναντι του ιού και συγκεκριμένα έναντι των κουνουπιών, χωρίς όμως πανικό, καθώς η γνώση, η ορθή ενημέρωση και η προφύλαξη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.

 

Δρ. Νικόλαος Δ. Καρακούσης  –  Ειδικός Παθολόγος

MD, MSc, PhD

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εντεταλμένος Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ιατρείο: Ιακωβάκη 15, Τρίκαλα

24310 73738