Δούρου, Σακελλαρίδης και οι 12 περιφέρειες κρίνουν τις πολιτικές εντυπώσεις

B4B88E08A72E

Καθοριστικής σημασίας και τα ζευγάρια που θα προκύψουν για τον β’ γύρο – Τα πολιτικά συμπεράσματα και οι εξελίξεις ενόψει των ευρωεκλογών

Στην έκβαση της μάχης στην περιφέρεια της Αττικής, τη μεγαλύτερη της χώρας, αλλά και στον δήμο της Αθήνας, στρέφονται απόψε τα βλέμματα όλων καθώς τα ζευγάρια που θα προκύψουν για τον δεύτερο γύρο και οι επιδόσεις τους σήμερα, θα διαμορφώσουν τις πολιτικές και κοινωνικές δυναμικές, ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών της 25ης Μαίου.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους δύο υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, την Ρένα Δούρου στην Αττική και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην Αθήνα, στους οποίους ποντάρει πολλά η Κουμουνδούρου για να κερδίσει αυτό τον γύρο. Οι δύο αυτές υποψηφιότητες είναι αμιγώς κομματικές, υπό την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την υπερψήφισή τους με πολιτικά κριτήρια και στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποδοκιμαστούν οι πολιτικές των μνημονίων και να ανατραπεί η κυβέρνηση. Άρα, το μήνυμα, που στέλνουν οι επιδόσεις των δύο υποψηφίων είναι και αμιγώς πολιτικό και όχι απλά αυτοδιοικητικό – δηλαδή το «κέρδισε η αυτοδιοίκηση» του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν μπορεί να το πει ο κ. Σαμαράς, σε περίπτωση που Δούρου και Σακελλαρίδης επικρατήσουν.

Μεγάλη σημασία έχουν επίσης και οι επιδόσεις των δύο υποψηφίων, αλλά και με ποιους θα βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο. Στην Αττική θα είναι σαφώς ο Γιάννης Σγουρός που θα αναμετρηθεί με την κυρία Δούρου, άρα το ενδιαφέρον στρέφεται στα ποσοστά τους. Στην Αθήνα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς έχει σημασία εάν στον δεύτερο γύρο δεν είναι ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος – δεν έχει ξανασυμβεί να μην έχει η ΝΔ διεκδικητή του δήμου της Αθήνας στη δεύτερη Κυριακή.

Ένα ακόμη σημείο που προσέχουν όλοι για τις βραδινές αναλύσεις και τα πολιτικά συμπεράσματα, που θα εξαχθούν για να καθοριστούν οι εξελίξεις και το κλίμα ενόψει των ευρωεκλογών, είναι οι μάχες και στις υπόλοιπες 12 περιφέρειες. Ποια θα είναι τα ζευγάρια δηλαδή και πόσες περιφέρειες θα διεκδικήσει κάθε κόμμα στη δεύτερη Κυριακή, καθώς και τα ποσοστά που θα λάβουν σήμερα. Η αναγωγή αυτών των ποσοστών σε εθνική κλίμακα θα δώσει και μία πρώτη δυνατή γεύση για τις γενικότερες τάσεις στο εκλογικό σώμα στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.

protothema.gr

.