Διπλό μήνυμα από Μητσοτάκη σε υπουργούς, βουλευτές

«Ολα τα στελέχη είμαστε στρατευμένοι στην υπηρεσία της χώρας και της παράταξης και η διαθεσιμότητα και η ετοιμότητά μας, συνεπώς, πρέπει να είναι διαρκής». Αυτή είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκφράσεις που ο Κυρ. Μητσοτάκης απηύθυνε προς τους βουλευτές κατά τη χθεσινή –διαδικτυακή– συνεδρίαση της Κ.Ο. με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή του κ. Γ. Μπούγα στη θέση του γεν. γραμματέα της Κ.Ο. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός με τη συγκεκριμένη αναφορά είχε δύο στόχους: αφενός να κρατήσει «ζεστή» την Κ.Ο., καθώς είναι κανόνας πως έπειτα από κάθε ανασχηματισμό δημιουργούνται «ανισορροπίες» από εκείνους οι οποίοι είχαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν, και αφετέρου να καταδείξει πως το 2021, χρονιά που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα λάβει τέλος η πανδημία, θέλει να αυξήσει την επαφή της κυβέρνησής του με την κοινωνία. Και αυτό είναι κάτι που είπε πολλές φορές απευθυνόμενος προς τους βουλευτές.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη είχε ωστόσο μηνύματα και προς τους υπουργούς, ώστε να μην «διαβάσουν» διαφορετικά την εμπιστοσύνη που τους έδειξε. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η νέα χρονιά μάς βρίσκει επίσης με νέα κυβερνητική σύνθεση και με μια νέα διάταξη δυνάμεων στην Κ.Ο. Προσοχή όμως, θα ήταν λάθος οι αλλαγές αυτές να ερμηνευτούν διαφορετικά από αυτό που πραγματικά είναι. Δηλαδή, μια ευκαιρία προσφοράς από όλους».

Οι συστάσεις προς το υπουργικό συμβούλιο δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ζήτησε από τους υπουργούς να μην κλείνουν τις πόρτες στους βουλευτές, φαινόμενο που ήταν έντονο στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα. «Κρατήστε ανοιχτή την επαφή σας με τους βουλευτές. Ξέρω πολύ καλά ότι οι υπουργικές υποχρεώσεις είναι πολλές, ο χρόνος είναι λίγος, όμως οι πρώτες θα μείνουν μετέωρες και ο δεύτερος θα χάνεται άσκοπα αν κινούνται μακριά από τα τοπικά και τα περιφερειακά προβλήματα».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε οικονομικής φύσεως θέματα, σημειώνοντας πως η χρονιά «ταυτίζεται και με τη νέα εθνική πρόκληση, την έγκαιρη προετοιμασία της ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας», υπογραμμίζοντας πως μέσα στο 2021 θα εισρεύσουν τα πρώτα 5,5 δισ. από τα 32 δισ. που μας αναλογούν συνολικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό θα συμβεί για τέσσερις πολιτικές αιχμής: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή και τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα.

kathimerini.gr