Αν και οι εκλογές μοιάζουν ακόμα (μακριά), ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός.
Αυτός ο ένας χρόνος και κάτι μπορεί να φαντάζει αρκετός, ωστόσο στα των δημοτικών εκλογών μάλλον δεν είναι, ειδικά αν κάποιος ξεκινήσει από το μηδέν και πρέπει να καταθέσει τον συνδυασμό του 31 Αυγούστου
Πανηγύρια, επαφές, δηλώσεις στα τοπικά ραδιόφωνα και όλα όσα περιλαμβάνει μια προεκλογική εκστρατεία έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται.
Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο στις Αυτοδιοικητικές εκλογές
Να σημειωθεί ότι στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές του 2023, σύμφωνα με τον νόμο 4804/21 θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική (δηλαδή ο συνδυασμός που θα βγει πρώτος θα εξασφαλίζει και την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων). Επίσης, η θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου θα είναι 5ετής, οι πρόεδροι και σύμβουλοι των τοπικών κοινοτήτων θα εκλέγονται μέσα από ψηφοδέλτιο υποψηφίου Δημάρχου και όχι ξεχωριστά όπως έγινε το 2019, το όριο εκλογής από την 1η Κυριακή θα είναι το 43% +1 επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, ενώ θα υπάρχει και μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων.
Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.
Τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών, και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
Αυξάνεται το ηλεκτρονικό παράβολο που κατατίθεται από κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, από 50 σε 80 ευρώ, για τον υποψήφιο σύμβουλο δημοτικής κοινότητας από 10 σε 50 ευρώ, για τον υποψήφιο περιφερειάρχη από 200 σε 500 ευρώ και για κάθε υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο από 50 σε 100 ευρώ.
Ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων σε κάθε ψηφοδέλτιο διαμορφώνεται στο 150% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής Περιφέρειας (από 30% που ίσχυσε στις τελευταίες εκλογές), ενώ παραμένει στο 40% η υποχρεωτική εκπροσώπηση από κάθε φύλο.