Δημοσκόπηση «σοκ» για την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές!

Τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να διπλασιάσουν τις έδρες τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφουν συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά παραδοσιακά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύσει η Bild.

Οι απώλειες παραδοσιακών κομμάτων σημαίνει ότι δεν θα κατορθώσουν να σχηματίσουν έναν «μεγάλο συνασπισμό» στο κοινοβούλιο, όπως αυτός που κυβερνά στην Γερμανία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε σε έξι χώρες.

Η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), στην οποία συμμετέχει το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 67 έδρες από τις 37 που κατέχουν σήμερα. Ακροδεξιά κόμματα εμφανίζονται να προπορεύονται σε τρεις από τις έξι χώρες όπου διεξήχθη η δημοσκόπηση, στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Συντηρητικοί ηγέτες και πολιτικοί αρχηγοί που κλίνουν προς την Αριστερά προετοιμάζονται για μεγάλη ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Έχουν εκφράσει την ανησυχία για την πρόθεση του Στιβ Μπάνον, πρώην συμβούλου στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του να στηρίξει τους λαϊκιστές ενόψει των ευρωεκλογών.

Η δημοσκόπηση επιβεβαίωσε τον βαθύ σκεπτικισμό για τα καθιερωμένα παραδοσιακά κόμματα και κατέδειξε ότι η μετατόπιση προς τα δεξιά που καταγράφεται στην Ευρώπη τα πρόσφατα χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόβλεψη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ότι θα χάσει 43 έδρες, υποχωρώντας στις 174, ενώ το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχωρεί στις 141 έδρες, χάνοντας 45, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη κερδίζει 33 έδρες, φτάνοντας τις 101, ενώ οι Ευρωπαίοι Πράσινοι χάνουν 8 έδρες, υποχωρώντας στις 44, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

usay.gr