Δημοσκόπηση Pulse: Στο 7,5% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 7,5 μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ (33,5%) και ΣΥΡΙΖΑ (26%), με αναγωγή επί των εγκύρων, καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της Pulse, ενώ αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό των ψηφοφόρων που επιθυμούν αυτοδύναμη ή συνεργασία με κυβέρνηση ΝΔ, φτάνοντας το 42% 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ,την περίοδο από 10 έως 23 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.205 πολιτών, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και ανακοινώσεις στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο, τα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων, με αναγωγή επί των εγκύρων, παρουσιάζονται ως εξής:

ΝΔ με 33,5%, ΣΥΡΙΖΑ με 26%, ΚΙΝΑΛ με 11, ΚΚΕ με 6% και Ελληνική Λύση με 4%. Οριακά κάτω από το 3% βρίσκεται το ΜέΡΑ25, με 2,5%.

 

Το νέο στοιχείο της έρευνας είναι ότι περιορίζοντα σε πέντε κόμματα, αυτά που καλύπτουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή, ενόψει της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς συγκεντρώνουν ποσοστά άνω του 3%.

Τα ποσοστά τόσο του κυβερνώντος κόμματος, όσο και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  έχουν απολέσει μια μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η διαφορά ΝΔ  – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 7 μονάδες με το ποσοστό της ΝΔ να είναι  32%, του ΣΥΡΙΖΑ 25%, του ΚΙΝΑΛ 10,5%, του ΚΚΕ 5,5%, της Ελληνικής Λύσης 3,5% και του Μέρα25 2,5%.

 

Τα ποσοστά δείχνοντας ότι η πολιτική της αντιπολίτευσης που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποδίδει καρπούς, ενώ η δημοσκόπηση της Pulse αναδεικνύει και ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο: Την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναλυτικότερα:

Στο ερώτημα ποιος από τους επόμενους αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον Κεντρώο χώρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 29%, ο Αλέξης Τσίπρας 22% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 16% με τους δυο τελευταίους προέδρους των κομμάτων να χάνουν μια μονάδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

 

Στο ερώτημα σε ποιόν θα προτιμούσατε να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει ξανά και εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί με 39% και ακολουθεί η Αλέξης Τσίπρας με 32%, ενώ στο ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός τα ποσοστά είναι 39% έναντι 27%, αντίστοιχα.

 

 

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των πολιτών για αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, τα ποσοστά παραμένουν μοιρασμένα. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να έχει το προβάδισμα στις προτιμήσεις, σε όλα τα πιθανά σενάρια.

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των πολιτών τόσο για αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 31%, όσο και για κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 11% (συνολικά 42%). Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται και στις δύο κατηγορίες, με ποσοστά 12% και 18% (συνολικά 30%) αντίστοιχα.

 

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 58% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζεται στο 23%