Δημοσκόπηση Abacus: Πρώτο πρόβλημα για τους πολίτες η ακρίβεια

Τι λένε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τι λένε για τον πόλεμο στην Ουκρανία Μία νέα πανελλαδική δημοσκόπηση που καταγράφει τις απόψεις των πολιτών για ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι η ακρίβεια αλλά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρουσίασε ο Alpha. Πρόκειται για τη δημοσκόπηση της εταιρείας ABACUS, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 2 και 8 Μαρτίου, σε δείγμα 1.026 ατόμων. Σήμερα παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος της έρευνας.

Σχετικά με τις συνέπειες που έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 93% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά-ενέργεια, το 4% απαντά “ίσως” και το 2% “όχι”.

Το 53% θεωρεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει αρνητική επίδραση στα ελληνοτουρκικά, καθώς θα ενισχυθεί η Τουρκία. Το 28% κρίνει πως “ίσως” θα υπάρξει αρνητική επίδραση και το 17% πως “όχι”.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει επιδείνωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το 67% των ερωτηθέντων εκτιμά πως “ναι”, το 22% “ίσως” και το 10% “όχι”.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από την Ελλάδα, το 62% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκφράζει την εκτίμηση ότι θα δυσκολέψει τη θέση της Ελλάδας, το 27% ότι “θα βοηθήσει” και το 9% απαντά πως “ούτε θα δυσκολέψει, ούτε θα βοηθήσει”.

Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, όπως απαντά το 48% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 17% επιλέγει την πανδημία. Το 33% των συμμετεχόντων στην έρευνα κρίνει ότι τόσο η ακρίβεια όσο και η πανδημία είναι “το ίδιο σημαντικά”.

Το 66% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η καθημερινότητα του μέσου Έλληνα τους επόμενους 12 μήνες θα είναι “χειρότερη”, το 21% “ίδια” και μόλις το 10% “καλύτερη”.

Σε ό,τι αφορά στις συνέπειες της ακρίβειας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 77% έχει προχωρήσει σε μείωση εξόδων-υπηρεσίες, το 75% έχει προχωρήσει σε μείωση των εξόδων στο σούπερ μάρκετ και το 71% απαντά μείωση κατανάλωσης θέρμανσης.

fimotro.gr