Δημόσιο: Πώς θα επιλέγονται τα επιτελικά στελέχη

Τέλος σε πάγιες παθογένειες της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης έχει στόχο να βάλει η μεταρρύθμιση για την αποπολιτικοποίηση και ουσιαστικά «αποκομματικοποίηση» που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2018, είπε ο υπουργός συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας «Στο Κόκκινο 105,5» και τον Στάθη Σχινά.

Ο κ. Βερναρδάκης προανήγγειλε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στις τεχνολογίες αιχμής τις επόμενες ημέρες, αναφέρθηκε στην αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, με αποχώρηση των γενικών γραμματέων υπουργείων και προκήρυξη διαγωνισμών πρόσληψης, που προωθείται το 2018.

«Οι γ.γ. των υπουργείων είναι ένα υβρίδιο μεταξύ πολιτικού μετακλητού στελέχους και επικεφαλής του διοικητικού μηχανισμού. Είναι μία πάγια παθογένεια της δημόσιας διοίκησης, επικεφαλής διοικητικού μηχανισμού να τίθεται πολιτικό πρόσωπο, αυτή η σχέση δημιουργούσε τόσο ισχυρά πελατειακά κυκλώματα ώστε ήδη το παλιό πολιτικό σύστημα αναγκάστηκε να απαγορεύσει την κάθοδό τους στις εκλογές», είπε.

«Η μεταρρύθμιση που κάναμε δεν έχει σχέση με υποχρεώσεις… Αυτό που ονομαζόταν “αποπολιτικοποίηση” ως γενική τακτική, στην Ευρώπη έχει άλλο χαρακτήρα. Σε εμάς είχε συγκεκριμένη κατεύθυνση, την αποκομματικοποίηση. Δεν μπορεί μία επιχείρηση ή ένας οργανισμός να εκσυγχρονιστεί εάν δεν αποκτήσει δύο πράγματα: νέο οργανόγραμμα και διοικητική συνέχεια στις αρμοδιότητες… στην δημόσια διοίκηση πρέπει να αποδοθούν αρμοδιότητες… Ο νεοφιλελευθερισμός και η στρατηγική αποδόμησης της δημόσιας διοίκησης ήθελε να μειώσει τις αρμοδιότητές της, να δώσει αυτές τις αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα ή εκτός πυρήνα της δημόσιας διοίκησης και πολιτικής», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «η μεταρρύθμιση που κάναμε και εφαρμόζουμε, με εμπόδια, αντιφάσεις κ.τ.λ., έχει να κάνει πρώτον ότι πρέπει η δημόσια διοίκηση να αποκτήσει συνέχεια, αρμοδιότητα πολιτική, σχεδιασμού, εφαρμογής και ελέγχου μίας δημόσιας πολιτικής, να επιστρέψει η πολιτική εκεί που πραγματικά μπορεί να ελεγχθεί και να είναι δημόσια υπόλογη, να απο-ιδιωτικοποιηθεί».

«Πρέπει να αποκτήσει μία λογική αυτοοργάνωσης», είπε χαρακτηριστικά, «κανένας οργανισμός δεν μπορεί να αναδομηθεί και να εκσυγχρονιστεί εάν δεν στηριχθεί στο ανθρώπινο δυναμικό που έχει, είναι μία βασική διάσταση που στην ιστορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είχε επιμελώς παραμεληθεί», συνέχισε ο ίδιος.

Η επιλογή θα γίνεται «με βάση αντικειμενικά κριτήρια (τυπικά προσόντα, προϋπηρεσία, διαδικασίες αξιολόγησης κτλ.)» και τα στελέχη θα προέρχονται, από τη “δεξαμενή” του μητρώου επιτελικών στελεχών που έχει συγκροτηθεί και τηρείται, όλα τα υψηλής στάθμης στελέχη (από δημόσια διοίκηση, πανεπιστημιακούς και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα), όταν καθίσταται άγονη, από μία θεσμική επιλογή έξω από το δημόσιο τομέα.

«Την τελική απόφαση θα κάνει ο υπουργός μέσα από τις προτάσεις που θα έχουν αξιολογηθεί μέσα από την εθνική επιτροπή επιλογής προσωπικού, είναι διοικητική αυτή η αρμοδιότητα», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης. «Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018», όπως είπε.

epoli.gr