Δήμος Μετεώρων: Ενημερωτική ημερίδα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας

Ο Δήμος Μετεώρων και η Αναπτυξιακή Τρικάλων Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. σας προσκαλούν στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 11:00 το πρωί στον αύλειο χώρο του ΚΕΠ της Δημοτικής Ενότητας Χασίων (πρώην Δημαρχείο Χασίων) στην περιοχή «11500» στη Μύκανη.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας ALIAS – Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Κτηνοτροφικής Διαδικασίας και Μεταποίηση (ALlevamento, Impatto Ambientale, traSformazione), ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ 19.3 ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLLD/LEADER ΤΟΥ ΠΑΑ, που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 11:00 – 11:15:Χαιρετισμοί Επισήμων

Θεματικές ενότητες

11:15 – 11:35-«Αξιοποίηση του μαλλιού των αιγοπροβάτων»

  • «Παρουσίαση του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας ALIAS – Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις της Κτηνοτροφικής Διαδικασίας και Μεταποίηση», από τον κ. Βάιο Κουτή, Γεν. Δ/ντη της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ – Συντονιστή ΤΠ CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • «Καταγραφή και αποτύπωση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των κτηνοτροφικών μονάδων, περιγραφή των κυριότερων χαρακτηριστικών του παραγόμενου μαλλιού, διαδικασιών  επανάχρησης / ανακύκλωσης μαλλιού και φυσικών ινών και αξιολόγηση της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για τον εντοπισμό ενδεχόμενων σεναρίων επαναχρησιμοποίησης του μαλλιού», από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτριο Γούσιο – Επιστημονικό υπευθ. Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου, την ερευνήτρια του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου κ. Δήμητρα Γάκη και τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου.

11:35 – 12:15 «Νέα ΚΑΠ, Πιστοποίηση προϊόντων και σωστή διατροφή των ζώων»

  • «Εφαρμογή της πρώτης χρονιάς της ΚΑΠ στη χώρα μας και τα νέα δεδομένα για την μετέπειτα περίοδο» από τον κ. Δημήτρη Σοφολόγη, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων Ελλάδας, Περιφερειακό Σύμβουλο Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • «Η Κτηνοτροφία μετά το Daniel – Ευκαιρίες Ανασυγκρότησης – Πιστοποίηση νέων προϊόντων» από τον κ. Παναγιώτη Τσιαμπαλή, Κτηνίατρο – Προϊστάμενο Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • «Οικονομική και ποιοτική αξιολόγηση ζωοτροφών με βάση το περιεχόμενό τους σε πρωτεΐνες, ενέργεια και άλλα θρεπτικά στοιχεία» από τον κ. Ιωάννη Καϊμακάμη, Διδάκτορα Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Σύμβουλο Επιχειρήσεων Κτηνοτροφικού Τομέα.

12:15 -12:30 Συζήτηση με κτηνοτρόφους