Δήμος Μανιώτης: Ότι δεν έγινε ανήκει στο παρελθόν…Ότι ανήκει στο μέλλον επιβάλλεται να γίνει

Είναι πολύ βολικό να κρίνουμε και να βάλουμε κατά πάντων. Γιατί ως γνωστόν ο πρώτος είναι αυτός που πάντα θα έχει το άγχος να κοιτάει πίσω του. Επέλεξε με τη στάση του να επωμιστεί εκτός από τα εύσημα και τις ευθύνες, όπως και τις αποτυχίες. Σαφώς είναι πολύ δύσκολο για μια δημοτική Αρχή να επιλύσει όλα τα προβλήματα σε μια δημοτική περίοδο, μπορεί όμως να κάνει την αρχή.
Ρωτήθηκε ένας γνωστός πολιτικός:
«Γιατί όταν ήσασταν υπουργός δεν πραγματοποιήσατε το τάδε έργο;»
Και απάντησε:

«Γιατί απλά δεν το σκέφτηκα. Μου άρεσε όμως τόσο η ιδέα, που αν κάποιος απ’ την ομάδα μου το πρότεινε να είστε σίγουρος ότι θα το πραγματοποιούσα»…
Η ομάδα όμως δεν είναι απαραίτητο να απαρτίζεται από εκλεγμένους αιρετούς ή έμμισθους υπαλλήλους αλλά και ο δημότης μπορεί να δώσει την ιδέα μέσω μια ηλεκτρονικής φόρμας ιδεών, προβληματισμών ακόμα και ολοκληρωμένων προτάσεων.
Ας ξεκινήσω εγώ λοιπόν, που μπορεί να είμαι στο υπάρχον δημοτικό σχήμα από «σπόντα» αλλά μπορώ να καταθέσω κάποιες προτάσεις και λύσεις, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων που θα στοχεύσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ηλιακών πάνελ.
Συνεργασία μεταξύ όμορων Δήμων λόγου χάρη μια συνεργασία μεταξύ Δήμου Φαρκαδόνας με τον όμορο Δήμο Παλαμά για τη συντήρηση του οδοστρώματος της συνδετικής οδού μεταξύ τους. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα ωφελήσει έναν μεγάλο αριθμό οδηγών που θα την χρησιμοποιεί, θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια των μετακινήσεων τους και θα αποδείξει ότι δεν είναι ανέφικτη μια διαδημοτική συνεργασία στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου που θα οδηγήσει στην εξωστρέφεια. Η διαδημοτική συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί και σε πολιτιστικό επίπεδο βέβαια.
Μια δημοτική βιβλιοθήκη. Αν σκέφτεσαι για ένα χρόνο, φύτεψε ένα σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια φύτεψε, ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους όπως είπε ο Κομφούκιος.
Νομίζω ότι το παραπάνω ρητό περιγράφει τα πάντα. Είναι ένα εγχείρημα τόσο απλό στην πραγματοποίηση του αλλά τόσο «δύσκολο» να το σκεφτεί κάποιος.
Δεντροφύτευση. Για κάθε δέντρο που κόβουμε πρέπει να φυτεύουμε δύο. Δεν κοστίζει ούτε σε κόπο, ούτε σε χρήμα να φυτεύσεις ένα δέντρο, ενισχύοντας έτσι την αξία του εθελοντισμού, δίνοντας μας κίνητρο να σηκωθούμε απ’ τον καναπέ.
Τουρισμός. Θρησκευτικός τουρισμός, όπως η αξιοποίηση και ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων μας, όπως η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Οιχαλία και η ιστορικής σημασίας ιερά μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Ζάρκο μπορούν να γίνουν πόλος έλξης σε συνεργασία με κάποιο τουριστικό γραφείο. Σε αυτά τα δύο μνημεία μπορούν να προστεθεί και η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παναγίτσας, το μικρό μοναστήρι, που αποτελεί πνευματικό φάρο για πολλούς πιστούς.
Αγροτουριστική αξιοποίηση σε συνεργασία με πρότυπες φάρμες που θα εξηγούν τη διαδικασία εκτροφής, όπως και η συμμετοχή σε κάποια σπορ της εξοχής.
Οι ιδέες είναι ανεξάντλητες. Είμαι βέβαιος ότι όλοι σας έχετε να προτείνετε και από μια αλλά οι προσδοκίες σας απαιτούν γόνιμο έδαφος για να «φυτευτούν» και να μεγαλώσουν.

*Ο Δήμος Μανιώτης, είναι επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρκαδόνας