Δημήτρης Παπαθανασίου: Tα Τρίκαλα θα γίνουν Bergamo ;;;

Δικηγόρος, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Τρικάλων

Με τους αριθμούς όλων των επιβαρυντικών δεικτών και των μετρήσεων της πανδημίας να «καλπάζουν» καθημερινά, με  τα ποσοστά θετικότητας στον ιό να αυξάνονται εντυπωσιακά, με τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να βρίσκονται σε πληρότητα 100% και με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε εργασιακή εξουθένωση (burn out), οποιαδήποτε συζήτηση για γιορτές και πανηγύρια το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον αμετροεπής.

Επειδή όμως στην πόλη μας, κάποιους ο προβληματισμός και η ανησυχία για τα θλιβερά αυτά επιδημιολογικά αποτελέσματα, δεν τους πείθουν ακόμα ώστε να λάβουν την μόνη ορθολογική απόφαση που θα οδηγήσει στην ακύρωση του «Μύλου των Ξωτικών» , ας σκεφτούμε μερικά πράγματα.

  1. Ο Μύλος προσελκύει με λογικές μετρήσεις τουλάχιστον μισό εκατομμύριο επισκέπτες, το οποίο μάλιστα σε ποσοστό 80% επισκέπτεται την πόλη μας στις γιορτινές αργίες και τα σαββατοκύριακα. Η χρονική αυτή συμπίεση είναι αυτή που οδηγεί εξάλλου σε φαινόμενα απίθανου συνωστισμού που έχουμε ζήσει την προηγούμενη δεκαετία κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών.
  2. Επειδή ακριβώς το θεματικό αυτό πάρκο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά μέχρι την εφηβική ηλικία, συνεπακόλουθα ο συντριπτικός αριθμός των επισκεπτών του αποτελείται από άτομα ανεμβολίαστα λόγω ηλικίας και τα οποία που αν νοσήσουν παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικά, επίσης λόγω ηλικίας.
  3. Το επιχείρημα του Δημάρχου ότι τα Τρίκαλα θα μπορούσαν να μεταβληθούν σε μια υγειονομική «πράσινη» νησίδα μέσα στην πανδημία, στην οποία δεν θα παρουσίαζαν αύξηση τα κρούσματα νόσησης, ώστε να είναι σε θέση οι κάτοικοί τους να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες, ακόμα και αν σε όλη την επικράτεια φούντωνε η διάδοση του ιού με 10-15 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένη να αποτύχει, αφού ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η πανδημία θα εξαπλώνονταν άμεσα και στην πόλη μας μέσα από την κινητικότητα των επισκεπτών του Μύλου.
  4. Ο δυσμενής οικονομικός αντίκτυπος της μη διενέργειας του Μύλου είναι ικανό να ισοσκελιστεί από την όποια τουριστική κίνηση εμφανίζεται σε κάθε χριστουγεννιάτικη περίοδο στην περιοχή μας επισκεπτών, αφού υπάρχουν αξιοθέατα που της προσδίδουν υπεραξία, αλλά χωρίς τους κινδύνους και τις υπερβολές του υπερσυνωστισμού που θα αποφέρει ο Μύλος. Σε μια περιοχή που διαθέτει τα Μετέωρα, τον ορεινό όγκο και το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και τις ομορφιές της ίδιας της πόλης, ασφαλώς και δεν αποτελεί ο Μύλος το μόνο αξιοθέατο!!!
  5. Σε μια χώρα που ήδη θρηνεί δεκάδες νεκρούς και όπως αναδεικνύουν οι επιδημιολογικές στατιστικές σε λίγο θα μιλάμε πλέον για καθημερινή εκατόμβη νεκρών συνανθρώπων μας , έστω και αν αυτοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν φρόντισαν να οπλισθούν με το σωτήριο όπλο του εμβολίου που μας χάρισε η επιστήμη και τη χρήση του επιτάσσει η ορθή λογική, την επόμενη περίοδο θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να ξεπεράσουμε όχι μόνο ως άτομα, αλλά κυρίως ως κοινωνία τον όλεθρο του θανάτου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ενισχύεις το σύστημα υγείας, καλώντας σε συνωστισμούς με γιορτές και παράτες.

Είναι αντιληπτό ότι η εξουσία ακόμα και η τοπική δεν μπορεί να συμβιβαστεί με γενναίες αποφάσεις που όχι μόνο εμπεριέχουν πολιτικό κόστος, αλλά και της αφαιρούν ισχυρά όπλα στην προσπάθεια της προώθησης της δημόσιας της εικόνας και παρουσίας, ειδικά όταν αυτή εξουσία είναι η δημοτική αρχή του Δημήτρη Παπαστεργίου.

Αν όμως με αποφασιστικό τρόπο δεν ανασταλεί η λειτουργία του προσεχούς Μύλου, προκειμένου να μην τσαλακωθεί αυτή η εικόνα, η ίδια δημοτική αρχή θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη της ισχυρής πιθανότητας να μετατραπεί η πόλη μας σε ελληνικό …Bergamo.