Δημήτρης Παπαστεργίου: «Πρέπει να το εγκαταστήσουν οι γονείς το Kids Wallet, οφείλουν να το κάνουν»

Στις 12.00 ξεκίνησε το Kids Wallet, η εφαρμογή για τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια νέα ψηφιακή θυρίδα που δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να ασκούν γονεϊκό έλεγχο στη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά. Το εργαλείο αυτό στοχεύει στην πρόληψη κινδύνων που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες.

Όπως επισημαίνεται το Kids Wallet αποτελεί ένας από τα πιο εμβληματικά μέτρα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.

Επίσης, όπως επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η κυβέρνηση προωθεί και την εφαρμογή του «έτους ψηφιακής ενηλικίωσης», με την ηλικία των 15 ετών να θεωρείται το κρίσιμο όριο στο οποίο ένας έφηβος θα αποκτά αυξημένες ψηφιακές ελευθερίες και δικαιώματα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Δημήτρης Παπαστεργίου, δείχνοντας πως γίνεται η εγκατάσταση του Kids Wallet, υπογράμμισε πως μεταξύ άλλων είναι και ένα εργαλείο ταυτοποίησης. «. Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά θα πούμε στους γονείς να το κάνουν. Καλό θα είναι στα μικρότερα παιδιά να βάλουμε την εφαρμογή στα κινητά τους», είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Τι είναι και πώς λειτουργεί το Kids Wallet

Το Kids Wallet είναι μια εφαρμογή η οποία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη. Επίσης, οι γονείς, μέσω της ιστοσελίδας parco.gov.gr, μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές.

Όπως είχε εξηγήσει στο παρελθόν ο κ. Παπαστεργίου, το 85% της χρήσης των social media γίνονται από τα κινητά των παιδιών.

«Ξέρουμε λοιπόν ποιο είναι το νούμερο και ο γονέας θα μπει και θα δηλώσει ότι αυτό ”το νούμερο ανήκει στο παιδί μου’’. Από την ώρα που θα το δηλώσει αυτό ξέρουμε την ηλικία. Από την ώρα που ξέρουμε την ηλικία μπορούμε και να περιορίσουμε σε επίπεδο κινητού με το Wallet το περιεχόμενο, αλλά κυρίως να αναγκάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις πλατφόρμες να σερβίρουν συγκεκριμένο υλικό ανάλογα με την ηλικία».

Σύμφωνα με τον Δ. Παπαστεργίου η συγκεκριμένη εφαρμογή «γονικού ελέγχου» έχει τρεις άξονες:

Πρώτον, βοηθά τους γονείς να ελέγξουν την χρήση των κινητών, αλλά και την εισόδό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να υπάρχουν φραγμοί, όροι και προϋποθέσεις για τη χρησιμοποίηση των σχετικών εφαρμογών.

Δεύτερον, και πιο σημαντικό, είναι πως πλέον, η εφαρμογή «kids wallet» είναι η επίσημη εφαρμογή του ελληνικού κράτους ώστε οι πλατφόρμες να μην έχουν καμία δικαιολογία να λένε, πως δεν γνωρίζουν την ηλικία του παιδιού, που μπαίνει σε αυτές, αλλά και να ξέρουν ότι το παιδί είναι πχ 15 ετών και άρα, ακόμα και αν έχει “κλικάρει” ότι είναι πάνω από 18, να μην του παρέχουν μη συμβατό για την ηλικία του περιεχόμενο.

Τρίτον, η εφαρμογή, όπως και το κανονικό ψηφιακό πορτοφόλι, θα χρησιμοποιείται ως επιβεβαιωτικό της ηλικίας για αγορές, είτε σε φυσικά καταστήματα είτε σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Για παράδειγμα, να μην μπορεί ένα παιδί να αγοράσει προϊόντα καπνικά ή αλκοόλ μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες.