Δημήτρης Παπαστεργίου: Πόσο smart μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις μας;

 

Νομίζω η πρώτη ζωγραφιά που όλοι κάναμε ως παιδιά ήταν ένα σπιτάκι μέσα στο πράσινο με κάποιο ποτάμι να περνάει δίπλα και έναν καθαρό γαλάζιο ουρανό. Ενστικτωδώς, από παιδιά έχουμε την επιθυμία για μια ζωή στη φύση, με καθαρό αέρα, ορίζοντα και δέντρα. Είναι η ίδια η επιθυμία που αργότερα μας κάνει να θέλουμε εμείς και τα παιδία μας να ζούμε σε πόλεις “έξυπνες”, φιλικές, στις οποίες οι μετακινήσεις δεν αποτελούν ταλαιπωρία, οι δημότες συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων και εξυπηρετούνται από τις δημοτικές υπηρεσίες άκοπα και γρήγορα. Η τεχνολογία διευρύνει σαφώς τις δυνατότητες μας, δίνοντας μας την ευκαιρία να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ψηφιακά εργαλεία σε αυτή την κατεύθυνση.

Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουμε εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Ακούμε τους πολίτες, καταγράφουμε τις ανάγκες τους και συστημικά εργαζόμαστε για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων που απαντούν σε αυτές.

Μέσω του προγράμματος “Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027″, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 235 εκατ. Ευρώ που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, 312 Δήμοι της χώρας θα αποκτήσουν καινοτόμες εφαρμογές και προηγμένα τεχνολογικά μέσα, που θα αναβαθμίσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού τους περιβάλλοντος. Πριν λίγες μέρες εντάχθηκαν και επίσημα στο Πρόγραμμα οι νέες προτάσεις 52 Δήμων.

Οι ψηφιακές λύσεις διαφοροποιούνται ανά δήμο, με βάση τις ανάγκες και τις ιδιομορφίες πόλεων και πολιτών, και κινούνται σε ορισμένους βασικούς άξονες. Η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και η προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις καθώς και η διασφάλιση της επιχειρησιακής τους συνέχειας, η βιώσιμη μετακίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας και η ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων και επακολούθως των δημοτικών τελών, η ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας και της διαφάνειας αποτελούν στρατηγικούς στόχους. Η επίτευξή τους συνεπάγεται τη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Με βάση τις προτεινόμενες από τους δήμους δράσεις παρατηρούμε ότι υπάρχει έντονη επιθυμία για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των πολιτών και την αναβάθμιση της προσβασιμότητας των αναπήρων. Έξυπνες διαβάσεις πεζών, συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης και διασφάλισης της προσβασιμότητας έχουν προταθεί πάνω από τους μισούς δήμους. Επιπλέον ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι και δράσεις για οικολογικό σχεδιασμό των κτιρίων. Με σύγχρονα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης και ηλεκτροφωτισμού, για παράδειγμα των σχολικών μονάδων, θα μπορούμε απομακρυσμένα να ελέγχουμε τη κατανάλωση και να γλιτώνουμε ενέργεια και πόρους. Στην ίδια λογική έχουν προταθεί εργαλεία για εξ αποστάσεως διαχείριση του πρασίνου με μετεωρολογικούς αισθητήρες και μέσα ανίχνευσης μη κανονικών συνθηκών, όπως διαρροές στην ύδρευση. Αξιοσημείωτο όμως είναι και το ενδιαφέρον για την ενίσχυση της προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις καθώς και για τη δημιουργία Έξυπνών Οδηγών Πόλης για την ψηφιακή προώθηση και επικοινωνία των τοπικών καταστημάτων αλλά και την αναβάθμιση της αλληλεπίδρασης και ενημέρωσης με το κοινό.

Παράλληλα προχωρούμε και το Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την μετατροπή 17 πόλεων σε Smart Cities με πόρους άνω των 89 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για τις 16 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και για τα Τρίκαλα τα οποία εντάχθηκαν σε αυτή την ομάδα ως «πρότυπο δήμου» για όσα υλοποιήσαμε και υλοποιούμε ως πόλη.

Πέρα από τα τεχνικά μέσα τα οποία ως Υπουργείο προσφέρουμε έχει καίριο ρόλο για την αναβάθμιση των πόλεων μας σε Smart Cities, αυτά τα μέσα να αγκαλιαστούν από τους πολίτες. Με βάση την προσωπική μου εμπειρία πρόκειται για κάτι απόλυτα επιτεύξιμο. Στα Τρίκαλα, δημότες και δημοτική αρχή ήμαστε και είμαστε μια ομάδα που έχουμε αποφασίσει να βελτιώσουμε όλοι μαζί την καθημερινότητά μας με την τεχνολογία ως μέσο. Και τα καταφέρνουμε καλά. Αυτό επιθυμούμε και μπορεί να γίνει στο σύνολο της χώρας.

ΠΗΓΗ: Build Boussias Media