Δημήτρης Παπαστεργίου: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να εκδημοκρατιστεί»

– Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο «The Athens Roundtable on AI» στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι 

«Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ως δύναμη κατανέμεται σε όλους και δεν συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων. Ως Ευρώπη και ως ανθρωπότητα, πρέπει να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε και να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να την χάσουμε» δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στην 6η διεθνή συνάντηση τoυ The Athens Roundtable on AI («Η Στρογγυλή Τράπεζα της Αθήνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Κράτος Δικαίου»), η οποία φιλοξενείται στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.

Θέμα της συνάντησης που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και με τη συμβολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και του Πρέσβη-Μόνιμου Αντιπροσώπου, Γιώργου Παγουλάτου είναι η ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού για τη λογοδοσία στη διακυβέρνηση της ΤΝ. Η φετινή συνάντηση διοργανώνεται από την The Future Society σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, την UNESCO, τo AI Summit της Γαλλίας, το AI & Society Institute, το CNNum, το Make.org και το Tech and Global Affairs Innovation Hub της Sciences Po. Σε συνέχεια της Προεδρίας της Ελλάδας τον περασμένο Οκτώβριο της Συνόδου Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΟΟΣΑ με θέμα το «Μέλλον της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης της ΤΝ», πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία διεθνούς προβολής της χώρας καθώς θα συγκεντρώσει κορυφαίους φορείς λήψης αποφάσεων για την ΤΝ.

«Οραματιζόμαστε την ΤΝ ως δύναμη για το καλό, που θα βοηθήσει σε θέματα υγείας, βρίσκοντας θεραπείες για ασθένειες όπως ο καρκίνος, θα αναπτύσσει μοντέλα που αποτρέπουν ακραία καιρικά φαινόμενα, παρέχοντας προειδοποιήσεις και σώζοντας ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο Υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου. Συνεχίζοντας υπογράμμισε «Μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης που σέβονται το περιβάλλον. Δεν μας ενδιαφέρει μια ΤΝ που τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον θα πρέπει να παρέχει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά παγκοσμίως. Θα πρέπει να διεκπεραιώνει μη δημιουργικές εργασίες για εμάς, να είναι ο ψηφιακός μας “δίδυμος” που θα φροντίζει πράγματα τα οποία βρίσκουμε κουραστικά. Αυτό είναι το δυναμικό της ΤΝ που πρέπει να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε».

Ο Υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου έκανε επίσης εκτενή αναφορά στον εκδημοκρατισμό της ΤΝ. «Ας μην προσποιούμαστε το αντίθετο. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η υπερβολική συγκέντρωση πληροφοριών, αλγορίθμων σε πολύ λίγα -εξαιρετικά λίγα- κέντρα. Όσο μεγαλύτερα είναι αυτά τα κέντρα, τόσο πιο αργοί είναι οι χρόνοι απόκρισης και αντίδρασής τους. Όσο πιο μακριά βρίσκονται από εμάς, τόσο πιο αποσυνδεδεμένα γίνονται. Η ΤΝ πρέπει να εκδημοκρατιστεί, να ανοίξει και να προσελκύσει περισσότερους ιδιοκτήτες, υποστηρικτές. Πρέπει να αναλάβουμε το προβάδισμα και να ενθαρρύνουμε τα τοπικά συστήματα ΤΝ, διότι κάθε χώρα έχει κάτι μοναδικό να συνεισφέρει» ανέφερε. Ως παράδειγμα του πλούτου των χωρών έφερε τις παραδόσεις, τη μουσική και τις γλώσσες. «Με το 90% των δεδομένων να είναι στα αγγλικά, οι παγκόσμιες γλώσσες απειλούνται. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και συστηματικά, δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό μεγάλο γλωσσικό μοντέλο ανοικτού κώδικα χωρίς εξαρτήσεις από τρίτους. Οι πρωτοβουλίες EuroHPC  και Ai Factories, είναι βήματα  προς τη σωστή κατεύθυνση, και προσβλέπουμε σε παρόμοιες δράσεις από σημαντικούς διεθνείς φορείς, όπως η G-20 και οι περιφερειακοί οργανισμοί στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική» δήλωσε.

Επιπροσθέτως τόνισε την ανάγκη κοινού βηματισμού για το κρίσιμο φαινόμενο του εθισμού των ανηλίκων στις οθόνες. «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ασχοληθεί ανοιχτά με την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι μεγάλοι πάροχοι πρέπει να κατανοήσουν πλήρως ότι στην άλλη πλευρά της οθόνης είναι ανήλικοι, ακόμη και όταν ψευδώς ισχυρίζονται ότι είναι άνω των 18 ετών. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε να μην αναπαράγουν ακατάλληλο ή εθιστικό περιεχόμενο στους νέους. Επιπλέον χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τα παιδιά μας να αφήσουν τις συσκευές τους και να ξαναμάθουν πώς να μιλούν, να παίζουν, να διαβάζουν, να αισθάνονται και να αγαπούν. Εξάλλου, τα συναισθήματα και η ενσυναίσθηση είναι αυτά που μας ξεχωρίζουν από την ΤΝ. Αυτές είναι οι δεξιότητες που πρέπει να διατηρήσουμε, καθώς είναι αυτές που μας κάνουν μοναδικούς ανθρώπους, σε έναν κόσμο που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία. Κάποτε, γράφαμε τραγούδια, ποιήματα και μυθιστορήματα για να εκφράσουμε την αγάπη. Σήμερα… απλά στέλνουμε μια καρδιά!» ανέφερε.

Χαρακτηριστικά συμπλήρωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτές τις συλλογικές πρωτοβουλίες. «Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων ΤΝ παρουσίασε την εθνική στρατηγική ΤΝ στον Πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα, το έργο του εθνικού υπερυπολογιστή “Δαίδαλος” εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Μια υποδομή που αναμένουμε ότι θα υποστηρίξει το ελληνικό εργοστάσιο ΤΝ. Έχουμε επίσης προετοιμάσει το νομοσχέδιο για τη διακυβέρνηση των δεδομένων. Αυτά είναι κρίσιμα βήματα προς την κατεύθυνση της μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργό ηγέτη στην περιφερειακή διακυβέρνηση της ΤN. Θα ήθελα, επομένως, να κλείσω τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη προώθησης της διακυβέρνησης της ΤΝ και του παγκόσμιου συντονισμού, καθώς η ταχεία ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων ΤΝ, μετασχηματίζει τις κοινωνικές δομές, τις ανθρώπινες αξίες και τα δημοκρατικά θεμέλια σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο έμβλημα της Στρογγυλής Τράπεζας της Αθήνας, την κουκουβάγια, ως ελληνικό σύμβολο σοφίας, υπογραμμίζοντας πως η διακυβέρνηση της ΤΝ πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα για το μέλλον τις αρχές που προστατεύουν και προωθούν τα ανθρωπιστικά και δημοκρατικά ιδεώδη» υπογράμμισε.