Δημ. Σαρηγιάννης για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλία

Να συνεχιστούν τα τεστ αλλά και να ληφθούν μέτρα όπως η απολύμανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους πρότεινε ως λύσεις ο Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή.

Ο Καθηγητής επεσήμανε πως αυτό το διάστημα υπάρχει μια μικρή αύξηση στον δείκτη Rt, ο οποίος είναι ελαφρά πάνω από τη μονάδα και έκρουσε καμπανάκι για τον επερχόμενο χειμώνα, που θα πληθύνουν οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Σε ότι αφορά την πανδημία στη Μαγνησία ο Καθηγητής χαρακτήρισε ήπια την κατάσταση, όμως τόνισε πως η κατάσταση σε Λάρισα και Καρδίτσα είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη ο Rt, είναι ο δείκτης που δείχνει την πορεία της πανδημίας και δείχνει τον πραγματικό ρυθμό αναπαραγωγής, λέγοντας πόσους μπορεί να μολύνει ένας θετικός στον Covid-19.

«Μέχρι πριν από μία εβδομάδα ο συντελεστής αυτός ήταν κάτω από τη μονάδα κι αυτό σημαίνει ότι υπήρχε καθαρή πτώση στη διασπορά. Τώρα έχουμε περάσει την μονάδα και είμαστε στο 1,04, που σημαίνει ότι είμαστε ελαφρά πάνω από τη σταθερή κατάσταση σε αυξητική τροχιά. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί να αυξάνεται μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και να φτάσει στο 1,3- 1,4 . Αυτό έχει τη σημασία του, περιμένουμε να δούμε αύξηση της διασποράς , όμως δεν θα είναι τόσο υψηλή όσο άλλα κύματα της πανδημίας», εξήγησε ο Καθηγητής.

Για το τι θα γίνει όμως στην πορεία, ο κ. Σαρηγιάννης, έθεσε ως κλειδί τη συμπεριφορά μας με τα τεστ, υπογραμμίζοντας πως αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν. » Ο λόγος που δεν έχουμε πιο γρήγορη αύξηση, μιας και οι δραστηριότητες άνοιξαν, όπως και τα σχολεία, είναι γιατί έχουμε τα τεστ που καταφέρνουν να «πιάσουν» τους ανθρώπους πολλές φορές πριν ακόμη αναπτύξουν συμπτώματα», σημείωσε.

«Τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να συνεχιστούν»

Ανέφερε πως τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να συνεχιστούν κι αυτά όπως και τα τεστ, μιας και το επικρατούν στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό και θα ξεκινήσουν και οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς όμως αυξημένα μέτρα προστασίας όμως η απολύμανση του αέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη θα πρέπει να παρθούν μέτρα, εξειδικευμένα ανά περιοχή και να μην μείνουμε μόνο στη στρατηγική του εμβολιασμού, η οποία είναι η σημαντικότερη όλων.
Όμως, τόνισε, ένα 56% είναι εμβολιασμένο κι αυτό δείχνει πως πρέπει να υπάρχει κι άλλος δρόμος προστασίας.

«Θα ήταν καλό να προλάβουμε ορισμένες καταστάσεις κι αυτό που επίσης είναι σημαντικό είναι ότι έχουμε αυτή την υψηλή μολυσματικότητα μπορεί να υπάρχει επιτάχυνση της διασποράς. Γιατί να στηριχθούμε μόνο στο εμβολιαστικό πιστοποιητικό το οποίο είναι βέβαια βασικό όπλο», αναρωτήθηκε.

«Περισσότερο επιδημιολογικό φόρτο όπου έχουμε λιγότερους εμβολιασμένους»

Τόνισε πως το ποσοστό για παράδειγμα των εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 52% και η συμπρωτεύουσα έχει τρεις φορές πάνω επιδημιολογική πίεση απ΄ ότι η Αττική.

«Αυτό συνδέεται μεταξύ του. Δηλαδή στη Θεσσαλονίκη έχουμε περισσότερο επιδημιολογικό φόρτο επειδή έχουμε λιγότερους εμβολιασμένους και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν είναι παιδιά , είναι ενήλικες κι αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Κι αυτό συμβαίνει και σε άλλες πόλεις», υπογράμμισε.

Έτσι λοιπόν ο ίδιος και η ομάδα έχουν ξεκινήσει μια πολύπλοκη ανάλυση που θα εμπεριέχει το στοιχείο της εντοπιότητας με τα αποτελέσματα αυτής να δίνονται και στον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας τέλος για την πανδημία στη Θεσσαλία, ανέφερε πως στην Καρδίτσα υπάρχει σημαντική αύξηση, στη Μαγνησία είναι θετική πορεία και αναμένεται να είναι πιο ήπια και να μην δημιουργήσει ανησυχία, όμως πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Λάρισα, με μια δυναμική του ιού.

Πηγή: magnesianews.gr