Δηλώσεις Δημάρχου Τρικκαίων κ. Χρήστου Λάππα για κτήριο παλιών φυλακών

lappas_xristos_5

«Θέλουμε να “παντρέψουμε” τα οθωμανικά λουτρά με την ιστορική μνήμη των φυλακών»

 Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας, ερωτηθείς για το έργο που ήδη έχει αρχίσει να εκτελείται στο κτήριο των παλιών φυλακών, αρχικά ορίζει τα ερεθίσματα που οδήγησαν την δημοτική αρχή στο ξεκίνημα της αξιοποίησης του χώρου σημειώνοντας: «Ξεκίνημα της δημοτικής αρχής ήταν μια συνάντηση που είχα με τον γιο του Βασίλη Τσιτσάνη, όπου και μου εξέφρασε αρχικά την επιθυμία του πατέρα του για την δημιουργία ενός Μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα και κατόπιν την επιθυμία της οικογένειας να δώσει στον Δήμο, όλα τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου λαϊκού δημιουργού. Αυτό, συν του γεγονότος που έπεσε στην αντίληψή μου σχετικά με μια προμελέτη που είχε κάνει η κ. Θεοδώρα Βαρδούλη για την ανάπλαση του ευρύτερου χώρου που περιλαμβάνει τις παλιές φυλακές, την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, το Κουρσούμ Τζαμί και τον περιβάλλοντα χώρο του ποταμού Ληθαίου, ήταν τα δυο ερεθίσματα που μας έδωσαν το έναυσμα να ξεκινήσουμε».

Κατόπιν, μιλώντας για τα έργα που ήδη εκτελούνται στο κτήριο των παλιών φυλακών, υπογράμμισε την δημιουργική εμμονή του Διευθυντή Νεότερων Μνημείων της υπηρεσίας του Βόλου, κ. Παλιούρα, όπου και δικαίωσε τους ισχυρισμούς, ότι το υπέδαφος του κτηρίου, «έκρυβε» Οθωμανικά λουτρά, αλλά και την σημαντική βοήθεια, τόσο της γ. γραμματέως της Περιφέρειας κ. Γερακούδη, όσο και της διεύθυνσης της 19ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Επισήμανε επίσης την σημαντική βοήθεια της γ. γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να προλάβει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να εντάξουμε τη μελέτη του κτηρίου των παλιών φυλακών Τρικάλων, στο ΕΣΠΑ, κάτι που όταν τελικά γίνει, θα οδηγήσει σε μια μέγιστη ανάπλαση του ευρύτερου χώρου των παλιών φυλακών» σημειώνει ο κ. Χρήστος Λάππας και καταλήγει λέγοντας : «Σήμερα βρισκόμαστε πολύ κοντά να εντάξουμε αυτό το πολύ σημαντικό έργο στο ΕΣΠΑ, που θα οδηγήσει σε μια συνύπαρξη των χώρων των παλιών οθωμανικών λουτρών που χρονολογούνται γύρω στο 1560, μαζί με την ιστορική μνήμη, χώρο και τόπο, που έχει σχέση με την μεταγενέστερη παρέμβαση που είχε γίνει στις φυλακές και περιλαμβάνει τις μνήμες των πολιτικών κρατουμένων.

Ουσιαστικά, θέλουμε να παντρέψουμε τα παλιά οθωμανικά λουτρά μαζί με το μεταγενέστερο κτήριο, όπου θα δημιουργηθεί χώρος πολυπολιτισμού, την χρήση του οποίου θα αποδώσουμε στο Μουσείο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης».

Σημαντικό να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι στην ερώτηση σχετικά με το γκρέμισμα του περιτοιχίου των φυλακών, ο κ. Λάππας απάντησε:

«Όπως ακριβώς προβλέπεται από τις αποφάσεις της μελέτης και του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου, το περιτοίχιο των παλιών φυλακών, δεν θα μείνει όπως έχει. Θα αποδοθεί στους πολίτες για να φαίνεται το κτήριο των παλιών φυλακών και τα οθωμανικά λουτρά και θα παραμείνουν από το περιτοίχισμα κάποια σημεία, όπως τα τέσσερα φυλάκια στις τέσσερις γωνίες, όπως ακριβώς έχει προβλεφθεί από την μελέτη».

Λέλα Κατεχάκη