Δηλαδή, αν «κόψω» το κρέας θα σωθεί ο πλανήτης;

Είναι αποδεδειγμένο ότι το κρέας αυξάνει τη χοληστερίνη και η υπερβολική κατανάλωση ενοχοποιείται για εγκεφαλικά, εμφράγματα και καρκίνους. Τώρα, έχουμε ακόμη έναν σοβαρό λόγο να μειώσουμε την κατανάλωσή του.

Πώς η μείωση κατανάλωσης κρέατος θα σώσει τον πλανήτη; Είναι δυνατόν αν δεν φάω το βράδυ την μπριζόλα μου να μειωθεί η θερμοκρασία και να μη λιώσουν οι πάγοι στον Βόρειο Πόλο; Τον τρόπο ακριβώς με τον οποίο συμβαίνει αυτή η «απλή» για τους ειδικούς αλυσιδωτή αντίδραση περιγράφει η νέα έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η οποία μάς παρακινεί παράλληλα να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο κρέας αντέχουμε.

Στόχος του ΟΗΕ είναι να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη όσο το δυνατόν ταχύτερα, καθώς έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη και τα αποτελέσματά της πλέον είναι αισθητά σε όλες τις χώρες και φυσικά στην Ελλάδα. Στην έκθεση που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα τονίζεται ότι «η βιοποικιλότητα και η ανθρώπινη υγεία θα τεθούν σε κίνδυνο, αν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επεκταθούν περισσότερο και στην ξηρά».

Λιγότερο κρέας, καλύτερες θερμοκρασίες Στην επιτροπή του ΟΗΕ συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επιστήμονες από 52 χώρες, οι οποίοι αναζήτησαν τις αιτίες εκτίναξης του φαινομένου του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού και οι αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα, είναι οι δύο βασικοί, καθημερινοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε έλλειψη των αποθεμάτων νερού αλλά και γεωργικών εκτάσεων.

Οπως αναφέρει το περιοδικό TIME, oι υπεύθυνοι προτρέπουν τους πολίτες να προβούν σε μεγάλες αλλαγές στις καλλιέργειες, αλλά και στις διατροφικές τους συνήθειες ώστε όχι μόνο να σωθεί ο πλανήτης, αλλά και να μη στερηθούμε την τροφή και το νερό στο μέλλον.

Πώς; Κάποιες διατροφικές επιλογές απαιτούν πολύ περισσότερο νερό, γη και πράσινο και εκπέμπουν μακράν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου. Για παράδειγμα, η εκτροφή βοοειδών απαιτεί την καλλιέργεια τεράστιων εκτάσεων για τη διατροφή των ζώων. Τα φυτά αυτά χρειάζονται νερό για να αναπτυχθούν. Επιπλέον, τα ζώα εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες… αέριων, τα οποία περιέργως παίζουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για κάθε κιλό γάλακτος εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 2,05 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, η προσπάθεια πολλών χωρών να μειώσουν το κρέας έχει αποδώσει «καρπούς» και μόνο στις ΗΠΑ γίνεται ακόμη υπερκατανάλωση.

Αν γίνουν αυτές οι αλλαγές μέχρι το 2050, με πιο βασική τη μείωση κατανάλωσης κρέατος, θα απελευθερωθούν αρκετά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και θα μειώνονται οι εκπομπές άνθρακα κατά 8 δισεκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο και μέχρι το 2050. Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, οι νέες διατροφικές συνήθειες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης και ελάχιστα ζωικά, τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν παραχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές θεωρούν πως η έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή για το τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις, αλλά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μην επεκταθεί άλλο η κλιματική αλλαγή.

Πηγή: Protagon.gr