Το δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης Τρικάλων «γεννήθηκε» μέσα από το συνέδριο για την αποτύπωση του κοινωνικού χάρτη

19 συνεδριακές ώρες, 7 θεματικά στρογγυλά τραπέζια για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής με 35 ομιλητές, μια Περιφερειακή Ενότητα και 4 Δήμοι με τους Εκπροσώπους τους, 6 Αιγίδες Αυτοδιοικητικών Φορέων, 47 Σύλλογοι που συμμετείχαν με εκπροσώπους τους και συνολικά 320 άτομα που παρέστησαν ή παρακολούθησαν θεματικές εκδηλώσεις. Αυτός είναι ο συνολικός απολογισμός του διήμερου Συνεδρίου που συνδιοργάνωσε ο Αστικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος «ΘΕΛΩ» και το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας (ΑΚΕΘ) στις 24 και 25 Νοεμβρίου  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων και το ξεκίνημα του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

Ένα συνέδριο που είχε σκοπό την καταγραφή, την αποτύπωση και την ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων.  Κατά τη διάρκειά του αποτυπώθηκαν οι κοινωνικές ανάγκες ολιστικά και συνολικά μέσα από την καταγραφή των προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων από όλες τις κοινωνικές συλλογικότητες και φορείς του Νομού που συμμετείχαν.

Τρίπτυχο

Το συνέδριο βασίστηκε στο τρίπτυχο Τρίκαλα-Αγάπη-Αρωγή-Αλληλεγγύη και είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου φορέων – συλλόγων – οργανισμών – επιχειρήσεων κι ενεργών πολιτών για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ελπίδας, μέσα από ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες με έμφαση κυρίως στην υποστήριξη των πιο ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων των συνανθρώπων μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Το συνέδριο στόχευε  επίσης στην εγρήγορση, στην κινητοποίηση και την αφύπνιση της κοινωνίας των ενεργών πολιτών.

Φορείς του Νομού Τρικάλων: Αυτοδιοικητικοί, θεσμικοί και κοινωνικοί με κοινωνικές συλλογικότητες, παρουσίασαν τα προβλήματά τους, τα κατέγραψαν και κατέθεσαν προτάσεις χωρίς πνεύμα αντιπαράθεσης, ώστε να μπορέσουν να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους και να συμβάλουν στην αποτύπωση ενός κοινωνικού χάρτη που θα αποτελέσει οδηγό και «πυξίδα» δράσεων και συνεργειών στο μέλλον.

Οι εργασίες

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν οι ενότητες «Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνική πολιτική», «ΑμΕΑ και τοπική κοινωνία», «Υγεία και τοπική κοινωνία», «Εκπαίδευση και τοπική κοινωνία», «Κοινωνική συμπεριφορά και επίδραση στον κοινωνικό ιστό» και «Η δύναμη της ένωσης των πολλών, η διάδραση και οι συνέργειες μεταξύ των τοπικών φορέων», ενώ τοποθετήθηκαν η Πρόεδρος του «Θέλω» Κορίνα Λιούτα και μια πλειάδα επιστημόνων κι ερευνητών καθώς κι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Στη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου το λόγο πήραν εκπρόσωποι Φορέων, Κοινωνικών Συλλογικοτήτων κι Ενεργοί Πολίτες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους τις οποίες θα επεξεργαστούν επιστημονικοί φορείς.