Διημερίδα στο Μουζάκι με θέμα: «Τοπικά Παραδοσιακά Τρόφιμα και Βιώσιμη Ανάπτυξη»

aithousa syndr

Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων των ΤΕΙ Θεσσαλίας, το ΚΠΕ Μουζακίου και το ΕΛΓΟ Δήμητρα συνδιοργανώνουν διημερίδα με θέμα «Τοπικά Παραδοσιακά Τρόφιμα και Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο Μουζάκι την Παρασκευή και το Σάββατο 17 και 18 Ιανουαρίου 2014.

Στην διημερίδα θα αναπτυχθούν θέματα που έχουν σχέση με τα τρόφιμα και τη σχέση τους με την οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία. Τα θέματα θα παρουσιάσουν ειδικευμένοι επιστήμονες από τη Θεσσαλία αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας και το εξωτερικό, υπεύθυνοι υπηρεσιών και οργανισμών, όπως και επιτυχημένοι επαγγελματίες στο χώρο των τροφίμων.

Την Παρασκευή η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 17.00 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Το Σάββατο η διημερίδα θα συνεχιστεί στο χώρο του ΚΠΕ Μουζακίου και θα την παρακολουθήσουν επιλεγμένοι παραγωγοί-μεταποιητές , εκπαιδευτικοί και φοιτητές.

Ο σκοπός της διημερίδας είναι να συμβάλλει στην ενημέρωση και επιμόρφωση των συμμετεχόντων σχετικά με τα τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα και να τους εφοδιάσει με απαραίτητες γνώσεις για τις τάσεις που αναπτύσσονται τελευταία στο χώρο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας έχει ως εξής:

Παρασκευή 17/1/2014
Ανοιχτή εκδήλωση στο Κινηματοθέατρο Μουζακίου
Έναρξη Εργασιών Σεμιναρίου – Εργαστηρίου

Συντονιστής:
Αθανάσιος Μανούρας Ώρα Δραστηριότητα Υπεύθυνος
17:00 – 17:30 Προσέλευση συμμετεχόντων – Εγγραφές Ομάδα Προβολής και Δημοσιότητας Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου
17:30 – 18:00 Χαιρετισμοί Δήμαρχος Μουζακίου, Δήμαρχος Πύλης, Δήμαρχος Καρδίτσας, Δήμαρχος Τρικάλων, Αντιπεριφερειάρχης, Πρόεδρος Τ.Ε.Ι., Πρόεδρος Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα», Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου
18:00 – 18:45 Κεντρική Ομιλία:
«Η νέα προγραμματική περίοδος για την αγροδιατροφή στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Ευκαιρίες για ανάπτυξη» Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
18:45 – 19:15 Στρογγυλή Τράπεζα – Συζήτηση Συντονισμός: Πρόεδρος Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων (Αθανάσιος Μανούρας)
Συμμετοχή:
Δίκτυο Τροφίμων και Ποτών Καρδίτσας (Κων. Ζυγογιάννης, Γ. Διδάγγελος)
Επιμελητήριο Τρικάλων (Β. Γιαγιάκος)
19:15 – 19:30 Οδηγίες Σεμιναρίου – Εργαστηρίου, Παρουσίαση εκπαιδευτών Ελένη Μαλισσιόβα, Αντώνιος Ντάνης
19:30 – 20:00 Η Μεθοδολογία του Οργανοληπτικού Ελέγχου και η Τέχνη της Γευσιγνωσίας – Επίδειξη
οινογευστικής Αθανάσιος Καραθάνος, Χημικός – Οινολόγος MSc, Ειδικός Γευσιγνωσίας, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων
20:00 Γεύμα Καλωσορίσματος και παράλληλη έκθεση καινοτόμων τροφίμων από τα Εργαστήρια Έρευνας & Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

Σάββατο 18/1/2014
Εγκαταστάσεις Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου (Μαθητική Εστία)
1ος κύκλος εργασιών

Συντονιστής: Γεώργιος Κορομπίλιας Ώρα Δραστηριότητα Υπεύθυνος
08:30 – 09:00 Προσέλευση συμμετεχόντων Ομάδα Προβολής και Δημοσιότητας Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου
09:00 – 09:10

09:10 – 09:20
09:20 – 09:30 «Καινοτόμα Τοπικά Τρόφιμα»

Παραδείγματα στη Δυτική Θεσσαλία
Συζήτηση Όλγα Γκορτζή, Επίκουρος Καθηγήτρια Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

Ελευθέριος Τσιανάβας, εκπρόσωπος «Αλλαντοποιίας Καρδίτσας» Κωνσταντίνος Ντούλιας, εκπρόσωπος «Μελισσοκομικής Ελλάδος»
09:30 – 09:50
09:50 – 10:00 «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Τοπική Παραγωγή»
Συζήτηση Αντώνιος Ντάνης, Υπεύθυνος Λειτουργίας & Δ. Σπυρόπουλος, Μέλος Π.Ο. Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου
10:00 – 10:20
10:20 – 10:30 «Τοπικά Παραδοσιακά Τρόφιμα στην Ισπανία»
Συζήτηση Prof. Maria-Tereza Lopez Diaz, Department of Hygiene and Food Technology, University of Leon, Spain
10:30 – 10:50
10:50 – 11:00 «Ενεργειακό αποτύπωμα τοπικών τροφίμων»
Συζήτηση Δρ. Μαρία Μελίδου, Βιοχημικός
11:00 – 11:30 Διάλλειμα

2ος κύκλος εργασιών

Συντονιστής:
Αντώνιος Ντάνης 11:30 – 11:50
11:50 – 12:00 «Τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα: Οίνος»
Συζήτηση Γεώργιος Κοτσερίδης, Αν. Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
12:00 – 12:20

12:20 – 12:30 «Τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα: Κρέας και κρεατοσκευάσματα»
Συζήτηση Παναγιώτης Γούλας, Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας
12:30 – 12:50

12:50 – 13:00 «Τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα: Γάλα και Γαλακτοκομικά»
Συζήτηση Γεώργιος Μέρτζιος, Γεωπόνος, Γενικός Διευθυντής Εργοστασίου Γάλακτος “ΤΡΙΚΚΗ”
13:00 – 13:20

13:20 – 13:30 «Τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα: Μέλι, Φρούτα, Λαχανικά»
Συζήτηση Αλέξανδρος Γκουσιάρης, Παραγωγή και Τυποποίηση Μελιού και Τομάτας
13:30 – 14:30 Μεσημεριανό Γεύμα
3ος κύκλος εργασιών

Συντονιστής:
Αθανάσιος Μανούρας 14:30 – 14:50

14:50 – 15:00 «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με Τοπικά Παραδοσιακά Τρόφιμα»
Συζήτηση Ιωάννης Καρυώτης, Γεωπόνος, Μελετητής
15:00 – 15:20

15:20 – 15:30 «Στρατηγικές μάρκετινγκ επιχειρήσεων τοπικών παραδοσιακών τροφίμων στην περίοδο της οικονομικής κρίσης»
Συζήτηση Ιωάννης Παπαδόπουλος, Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας
15:30 – 15:50

15:50 – 16:00 «Ασφάλεια και Πιστοποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων»
Συζήτηση Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας
Λήξη Εργασιών Σεμιναρίου – Εργαστηρίου 16:00 – 16:30 Ανασκόπηση Εργασιών Σεμιναρίου – Εργαστηρίου, Στρογγυλή Τράπεζα Συντονισμός: Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου, ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα»
Συμμετοχή: Εισηγητές
16:30 – 17:00 Απονομή Βεβαιώσεων – Λήξη Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου, Ομάδα Προβολής και Δημοσιότητας Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

Οργανωτική Επιτροπή:
Ομάδα Προβολής και Δημοσιότητας Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας
Δρ. Αθανάσιος Μανούρας, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας
Δρ. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας
Αθανάσιος Καραθάνος, Χημικός – Οινολόγος MSc, Ειδικός Γευσιγνωσίας, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας
Κέντρο Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μουζακίου
Αντώνιος Ντάνης, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Λειτουργίας Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου
Στέλλα Ζαμπάλου, Εκπαιδευτικός, Αναπληρώτρια Υπευθύνου Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου
Κωνσταντίνος Γραμμένος, Εκπαιδευτικός, Μέλος παιδαγωγικής ομάδας Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου
Χαρίκλεια Καλαμπαλίκη, Εκπαιδευτικός, Μέλος παιδαγωγικής ομάδας Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου
Ευαγγελία Παπαδημητρίου, Εκπαιδευτικός, Μέλος παιδαγωγικής ομάδας Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου
Δημήτριος Σπυρόπουλος, Εκπαιδευτικός, Μέλος παιδαγωγικής ομάδας Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Μουζακίου
Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα»
Ελευθερία Μαρκούτη, Γεωπόνος, Προϊσταμένη του Κέντρου «Δήμητρα» Καρδίτσας
Γεώργιος Κορομπίλιας, Γεωπόνος του Κέντρου «Δήμητρα» Καρδίτσας

.