Διεπιστημονικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιεροσολύμων

44433223 1

Ένα πολύ ενδιαφέρον Διεπιστημονικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην πόλη των Ιεροσολύμων, με τίτλο “Τα μουσικά χειρόγραφα της Συλλογής του Παναγίου Τάφου της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης των Ιεροσολύμων”.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπό την αιγίδα της Α.Θ.Μακαριότητος, του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεφίλου Γ’, στην Αίθουσα Τελετών του ξενοδοχείου Notre Dame το διήμερο 3-4 Ιουλίου 2015.

Αφορμή για τη διοργάνωση του Διεπιστημονικού Συνεδρίου απετέλεσε η επισταμένη έρευνα και καταλογογράφηση των μουσικών χειρογράφων που αποθησαυρίζονται στη Συλλογή του Παναγίου Τάφου από τον κ. Δημήτριο Μπαλαγεώργο, Αναπληρωτή Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την κ. Φλώρα Κρητικού, Επίκουρο Καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ ευχόμενος καλή επιτυχία, ευχαριστώντας και συγχαίροντας τους εισηγητές, τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια που καταβάλλουν για την ανάδειξη του μουσικού και λειτουργικού χειρόγραφου πλούτου της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.
Το Συνέδριο έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους ψαλτικούς, μουσικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους της πόλεως των Ιεροσολύμων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρέστησαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα, κ. Γεώργιος Ζαχαριουδάκης, Αγιοταφίτες Πατέρες, Αρχιερείς, ιερείς, μοναχοί και μοναχές και πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι της αραβικής και ισραηλινής κοινότητας. ενώ κατ’ αυτό μίλησαν, εκτός από τον κ. Μπαλαγεώργο και την κ. Κρητικού, οι κ.κ. Αγαμέμνων Τσελίκας, Προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του ΜΙΕΤ, Αθανάσιος Γλάρος, Επίκ. Καθηγητής Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Γραμματείας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Μπουδαλής, Επικεφ. Συντηρητής στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Βασίλειος Σαλτερής, Δρ Βυζαντινής Μουσικολογίας.

22345554 4

Κατά τις ψαλτικές εκδηλώσεις που πλαισίωσαν τις εργασίες του Συνεδρίου έψαλε κλιμάκιο του Χορού Ψαλτών “Τρίκκης Μελωδοί”, αποδίδοντας μελουργήματα από το ιεροσολυμιτικό ρεπερτόριο.
Μεγάλη και η τιμή και η ευλογία για τα μέλη του Χορού, που μετά από πρόσκληση και προτροπή του Μακαριωτάτου, έψαλαν κατά τον Μεγάλο Εσπερινό του Σαββάτου και κατά την ακολουθία του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας της Κυριακής στον Πανίερο ναό της Αναστάσεως.

Με το πέρας της θ. Λειτουργίας ο Χορός μετέβη στην Μεγάλη Αίθουσα του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, όπου ο Πατριάρχης επαίνεσε τους φιλόπονους ερευνητές για την μέχρι τώρα διεξαχθείσα έρευνα των μουσικών χειρογράφων και ευχαρίστησε τον Χορό Ψαλτών για την απόδοση των ύμνων.

Μετά Τιμής

Χορός Ψαλτών “Τρίκκης Μελωδοί”