Διεύθυνση Π.Ε. Τρικάλων: Μήνυμα για την γιορτή της 25ης Μαρτίου 2022

Τιμούμε και γιορτάζουμε σήμερα την 25η Μαρτίου, ημέρα διπλής εορτής,θρησκευτικής και εθνικής, καθώς τιμούμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη του Αγώνα για την Απελευθέρωση της Πατρίδας μας.

Η25η Μαρτίου,επέτειοςτης εθνικής παλιγγενεσίας, σηματοδοτεί την ημέρα που ο ελληνικός λαός αποφάσισε να εξεγερθεί και να επαναστατήσει κατά του τουρκικού ζυγού. Είναι μέρα εθνικής σημασίας για όλο τον Ελληνικό λαό, που φέρνει στο προσκήνιο την ηχηρή υπενθύμιση της μεγάλης δύναμης των Ελλήνων, όταν αυτοί αγωνίζονται ενωμένοι για την υπεράσπιση των ιδανικών, των αρχών και αξιών του έθνους μας. Στην έναρξή της και στη μετέπειτα πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, μπορούμε να αναζητήσουμε τις απαρχές του σύγχρονου ελληνικού κράτους και την περίοδο της νεότερης ιστορίας μας.

Η 25η Μαρτίου είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες όπου γης. Η επανάσταση του 1821 είναι γιορτή ενότητας των Ελλήνων και αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς του Οικουμενικού Ελληνισμού της εποχής, του Ελληνισμού της Οδησσού, της Βιέννης, της Αγίας Πετρούπολης, των Παρισίων, των Παραδουνάβιων περιοχών, ο οποίος με βασικά σημεία αναφοράς την Ορθόδοξη Πίστη, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, συμμετείχε δραστήρια στους εθνικούς μας αγώνες.

Στις σημερινές συνθήκες που βιώνουμε με την πανδημία κατανοούμε ότι τα κεκτημένα που απολαμβάνουμε δε θα πρέπει πλέον να θεωρούνται δεδομένα καθώς νέες προκλήσεις απαιτούν νέες απαντήσεις από τις κοινωνίες μας. Όμως και σε αυτές τις συνθήκες, με όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αναχαίτιση της πανδημίας, το νόημα της επανάστασης του 1821 αποκτά και μια άλλη σημασία. Μας δείχνει ότι το μέλλον μας ως λαός και η ευημερία μας είναι συλλογική υπόθεση. Στο ατομικό συμφέρον ας προτάξουμε το συλλογικό. Στους δικούς μας καθημερινούς αγώνες, ας θυμηθούμε τα λόγια του Μακρυγιάννη: «ὅτι τούτην τὴν πατρίδα τὴνἔχομενὅλοι μαζί, καὶσοφοὶκαὶἀμαθεῖςκαὶ πλούσιοι καὶφτωχοὶκαὶπολιτικοὶκαὶστρατιωτικοὶκαὶοἱ πλέον μικρότεροι ἄνθρωποι˙ ὅσοιἀγωνιστήκαμεν, ἀναλόγως ὁ καθείς, ἔχομεννὰζήσωμενἐδῶ. Τὸλοιπὸνδουλέψαμενὅλοι μαζί, νὰτὴνφυλᾶμεν κι’ ὅλοιμαζὶκαὶνὰμὴνλέγῃοὔτε ὁ δυνατὸς «ἐγώ» , οὔτε ὁ ἀδύνατος. Ξέρετε πότε νὰλέγῃ ὁ καθεὶς «ἐγώ»; Ὅτανἀγωνιστῇ μόνος του καὶφκειάσῃ, ἢ χαλάσῃ, νὰλέγῃἐγώ˙ ὅτανὅμωςἀγωνίζονταιπολλοὶκαὶφκειάνουν, τότε νὰ λένε «ἐμεῖς». Εἴμαστεεἰςτὸ «ἐμεῖς» κι’ ὄχιεἰςτὸ «ἐγώ». Καὶεἰςτὸἑξῆςνὰμάθωμεν γνώση, ἂνθέλωμεννὰφκειάσωμενχωριόν, νὰζήσωμενὅλοι μαζί.»

Χρόνια πολλά Ελλάδα μας!Χρόνια πολλά Έλληνες!

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δ.Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ