Διαβήτης: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 30%

Η κακή διατροφή, ανεξάρτητα από άλλους γενετικούς παράγοντες κινδύνου, σχετίζεται με 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου και η ποιότητα της διατροφής συνδέονται ανεξάρτητα με τον διαβήτη τύπου 2, με την υγιεινή διατροφή να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σε όλα τα επίπεδα γενετικού κινδύνου. Αυτά είναι τα ευρήματα της μελέτης περισσότερων από 35.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine.

Διατροφή και διαβήτης τύπου 2

Τόσο οι γενετικοί όσο και οι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην ευαισθησία στον διαβήτη τύπου 2. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε γενετικά προφίλ, χωρίς να είναι σαφές ωστόσο, εάν τα γενετικά προφίλ αλληλοεπιδρούν με τους παράγοντες του τρόπου ζωής των ατόμων.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τρεις εκτεταμένες μελέτες κοόρτης, συμπεριλαμβανομένων 35.759 επαγγελματιών υγείας των ΗΠΑ. Η ομάδα διαπίστωσε ότι, ανεξαρτήτως γενετικού κινδύνου, μια χαμηλή ποιότητα διατροφής, σε σύγκριση με την υψηλή ποιότητα διατροφής, συσχετίστηκε με 30% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η από κοινού συσχέτιση της χαμηλής ποιότητας διατροφής και του αυξημένου γενετικού κινδύνου ήταν παρόμοια με το άθροισμα του κινδύνου για κάθε παράγοντα μόνο, υποστηρίζοντας περαιτέρω ανεξάρτητες συσχετίσεις.

«Αυτή η μελέτη παρείχε στοιχεία ότι ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 που αποδίδεται σε αυξημένο γενετικό κίνδυνο και χαμηλή ποιότητα διατροφής είναι παρόμοιος με το άθροισμα των κινδύνων που σχετίζονται με κάθε παράγοντα μόνο» καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα μυστικά της υγιεινής διατροφής

Για να καταφέρετε να κάνετε την υγιεινή διατροφή απόλαυση, μπορείτε να δοκιμάσετε:

*Ανακαλύψτε νέα φρούτα

Αν τα μόνα φρούτα που σας αρέσουν είναι οι μπανάνες και τα αχλάδια, τότε μάλλον δεν έχετε εξερευνήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές σας. Φροντίστε, λοιπόν, να δοκιμάσετε και κάποια «εξωτικά» φρούτα, όπως το μάνγκο και ο ανανάς, και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο ζουμερά και γλυκά είναι. Όταν τα αγαπημένα σας φρούτα είναι εκτός εποχής, μπορείτε να δοκιμάσετε μια κονσερβοποιημένη ή αποξηραμένη εκδοχή τους, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι πάντα είναι καλύτερο να καταναλώνουμε εποχιακά φρούτα. Κάτι το οποίο πρέπει να προσέξετε είναι ότι τα κονσερβοποιημένα φρούτα μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή σιρόπια. Προτιμήστε τα κονσερβοποιημένα φρούτα σε νερό ή στο δικό τους χυμό.

*Προσθέστε μια ποικιλία χρωμάτων στο πιάτο σας

Τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες και οι πιπεριές είναι γεμάτα με βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Δοκιμάστε να προσθέσετε πιπεριές, μπρόκολο ή κρεμμύδια στην ομελέτα σας για να της χαρίσετε γρήγορα και εύκολα μια ποικιλία χρώματος και θρεπτικών συστατικών ή φτιάξτε σπιτική κόκκινη σάλτσα χρησιμοποιώντας ώριμες ντομάτες, βότανα και μπαχαρικά.

*Πειραματιστείτε με τα λαχανικά

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι λατρεύετε τα ψητά λαχανικά με χυμό πορτοκαλιού ή τα λαχανικά στον ατμό με δεντρολίβανο. Επίσης, μπορείτε να σοτάρετε λαχανικά σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και να τα απολαύσετε μαζί με γιαούρτι. Σε κάθε περίπτωση, η σαλάτα δεν είναι ο μόνος τρόπος να φάτε τα λαχανικά σας.

vita.gr