Το διατροφικό «crash test» των εορτών: Μελομακάρονο ή κουραμπιές;

Σιγά-σιγά κάνουν την εμφάνισή τους τα γλυκά των Χριστουγέννων. Ο κουραμπιές και το μελομακάρονο έχουν φυσικά την τιμητική τους, καθώς είναι συνυφασμένα με το εορταστικό κλίμα. Τι σημαίνουν όμως διατροφικά; Ποιο από τα δύο είναι πιο υγιεινό και τι είναι καλύτερο να προτιμάμε, τόσο για τη σιλουέτα όσο και για την υγεία μας;

 Στο δίλημμα μελομακάρονο ή κουραμπιές πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο πράγματα: το πρώτο είναι η θερμιδική αξία των δύο γλυκισμάτων, δηλαδή πόσες θερμίδες θα καταναλώσουμε τρώγοντας ένα από τα δύο, ή αν ένα από τα δύο θεωρείται πιο «light». Οι περισσότερες πηγές δίνουν λίγες παραπάνω θερμίδες για τον κουραμπιέ. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί απόλυτο νούμερο, γιατί σημαντικό ρόλο στο ποσό των θερμίδων παίζει και η συνταγή, με την οποία είναι παρασκευασμένα. Σε γενικές γραμμές όμως ο κουραμπιές είναι πιο παχυντικός.

Το δεύτερο γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η θρεπτική τους αξία. Με βάση αυτή, υπάρχει μια σαφής διατροφική υπεροχή του μελομακάρονου έναντι του κουραμπιέ. Και αυτό γιατί τα βασικά υλικά του πρώτου είναι το μέλι, τα καρύδια και το ελαιόλαδο σε αντίθεση με το βούτυρο και την ζάχαρη του δεύτερου.

Πιο συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο που βρίσκουμε στο μελομακάρονο αποτελεί καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως βιταμίνης Ε). Τα καρύδια από την άλλη, περιέχουν καλά και απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, το μέλι περιέχει πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

Πριν περάσουμε στην θρεπτική αξία του κουραμπιέ, θα πρέπει να αναφέρουμε πως πολλές συνταγές των μελομακάρονων περιέχουν και άλλα πολύτιμα υλικά, όπως, ξύσμα πορτοκαλιού ή χυμό πορτοκάλι που είναι πλούσιος σε βιταμίνη C,  και κανέλλα ή γαρύφαλλο, υλικά γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή, καθώς, προσφέρουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό μας.

Όσον αφορά τώρα στον κουραμπιέ, όπως προαναφέραμε αυτός αποτελείται από βούτυρο, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, και, άρα βλαβερό για το καρδιοκυκλοφορικό μας σύστημα. Επίσης, η ζάχαρη που περιέχει, αποτελεί ένα καθαρό φυσικό υδατάνθρακα που όμως δεν έχει καμία παραπέρα θρεπτική αξία, μας προσφέρει δηλαδή μόνο θερμίδες. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να αναφέρουμε, πως, τα αμύγδαλα που συνήθως βάζουμε στον κουραμπιέ, είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και σίδηρο.

Στο διατροφικό λοιπόν δίλημμα των εορτών… νικητής είναι το μελομακάρονο.

protothema.gr