Διατροφή και σωματική δραστηριότητα στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Η δίαιτα και η άσκηση αποτελούν απαραίτητες συνιστώσες στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη. Η σωστή διατροφή συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου, βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ και μειώνει τον κίνδυνο για μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Σε γενικές γραμμές τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ακολουθούν διατροφή παρόμοια με την υγιεινή διατροφή που πρέπει να ακολουθεί το ευρύ κοινό. Σύμφωνα με τη θέση της Αμερικάνικης Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA) δεν υπάρχει ένα μοναδικό μοντέλο διατροφής που να ταιριάζει σε όλα τα άτομα με διαβήτη αλλά συστήνεται εξατομικευμένη διαιτητική προσέγγιση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ασθενούς για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων.

Τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν πως δεν υπάρχει ιδανικός συνδυασμός ποσοστών σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Όσον αφορά τους υδατάνθρακας, η καταμέτρηση αυτών είναι απαραίτητη και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν σχεδιάζεται ένα διατροφικό πλάνο. Συστήνεται η πρόσληψη αυτών από φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης, όσπρια και γαλακτοκομικά αντί τροφίμων υψηλών σε κορεσμένα λίπη, ζάχαρη και αλάτι.

Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όταν επιλέγονται τρόφιμα στα οποία έχει αντικατασταθεί η γλυκόζη με φρουκτόζη ή άλλα σύνθετα ζάχαρα λόγω κινδύνου υπερκατανάλωσης τους με αποτέλεσμα αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και κατά συνέπεια αύξηση του βάρους. Ως προς τα λίπη πρέπει να δίνεται έμφαση στην ποιότητα του λίπους που καταναλώνει το άτομο και όχι στην ποσότητα. Επίσης πρέπει να δίνεται έμφαση στην αυξημένη πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων και στην κατανάλωση ψαριών (κυρίως λιπαρών) τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Κλείνοντας, ιδιαίτερης σημασίας είναι η οδηγία του ADA για την υιοθέτηση από τους διαβητικούς του Μεσογειακού προτύπου διατροφής, το οποίο είναι πλούσιο σε μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα και φαίνεται να μειώνει το σάκχαρο του αίματος και να βελτιώνει τα λιπίδια, ελέγχοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Όσον αφορά τη φυσική δραστηριότητα, έχει φανεί πως ως προς τα άτομα με διαβήτη έχει ποικίλα οφέλη και συμβάλλει στον γλυκαιμικό έλεγχο. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και μια συνεδρία άσκησης έχει θετικά αποτελέσματα. Η σύσταση είναι τα άτομα αυτά να εμπλέκονται με αθλητική δραστηριότητα μέτριας έντασης τουλάχιστον 150 λεπτά/ βδομάδα και η άσκηση να γίνεται τουλάχιστον 3 φορές/ βδομάδα, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Συμπερασματικά, η άσκηση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των διαβητικών.www.diatrofi.gr