Διατροφή και ανοσοποιητικό: Εξασφαλίζοντας την καλή λειτουργία του οργανισμού μας

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»… Αυτή η τόσο γνωστή φράση μαρτυρά με τον καλύτερο τρόπο πόσο σημαντική είναι η διατροφή για το ανοσοποιητικό μας

Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές τις οποίες μπορεί κανείς να καταναλώσει για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του. Πολύ βασικό είναι να ακολουθούμε μια διατροφή επαρκή σε ενέργεια. Από κλινικές μελέτες έχει προκύψει ότι τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν αμινοξέα, τα αναγκαία λιπαρά οξέα και το λινολεϊκό οξύ, τις βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, Ε, το φολικό οξύ και ορισμένα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο χαλκός.

Συγκεκριμένα:

Η βιταμίνη C από παλιότερες μελέτες είχε συσχετιστεί  με τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Είναι υδατοδιαλυτή και περιλαμβάνεται στα φρούτα, όπως το πορτοκάλι, αλλά και στις κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, στο θυμάρι, στο μπρόκολο κ.λπ.

Η βιταμίνη Ε, με την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, ενώ αντίστοιχη δράση έχει και η βιταμίνη Α. Βιταμίνη Ε υπάρχει στο σπανάκι και στο μπρόκολο, σε σπόρους όπως οι ηλιόσποροι και στα φυτικά έλαια.

Η Β6 συμβάλλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, δρώντας ως ένζυμο σε πολλές αντιδράσεις που παίζουν βασικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Β6 είναι τα ψάρια, το μοσχαρίσιο συκώτι, οι πατάτες, τα αμυλώδη λαχανικά, τα φρούτα (εκτός των εσπεριδοειδών) καθώς και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Η βιταμίνη D συνδέεται με την υγεία των οστών. Ωστόσο, σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Tη βιταμίνη D τη συνθέτουμε στο δέρμα μας με την έκθεση στον ήλιο.

Η βιταμίνη Β12 παίζει καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή λευκοκυττάρων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βιταμίνη Β12 υπάρχει στο κρέας, στα γαλακτοκομικά, στο κοτόπουλο, στον μπακαλιάρο, στις σαρδέλες κ.λπ.

Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ψάρια, άπαχα κρεατικά και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλή λειτουργία του οργανισμού και του ανοσοποιητικού μας. Έτσι, θα καλύψουμε με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο τις ανάγκες μας σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

ethnos.gr