Διάλεξη του Ολυμπιονίκη μαθηματικού Σ. Μπραζιτίκου στο 3ο ΓΕΛ

 

03

 

 

 

Με θέμα «Τρία θεωρήματα που ξεχωρίζουν», ο Τρικαλινός Ολυμπιονίκης και επί πτυχίο μαθηματικός Σιλουανός Μπραζιτίκος, έδωσε διάλεξη σήμερα το πρωί στο 3ου Λύκειο Τρικάλων από όπου αποφοίτησε το 2008.

Στην προσφώνηση του Ολυμπιονίκη των Μαθηματικών, ο Διευθυντής του Σχολείου Αθανάσιος Νάστας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής  

Αν και είμαστε σε χρόνο διακοπών, η αγάπη για τα Μαθηματικά σας συνάθροισε σ’ αυτό το αμφιθέατρο, για να τιμήσουμε ένα δικό μας παιδί, για να παραδειγματιστούν οι μαθητές μας από τις επιτυχίες του αλλά και για να μυηθούμε στη μαγεία των μαθηματικών, μέσα από την ανάλυση «τριών σημαντικών θεωρημάτων».

Το πόσο σημαντικά είναι τα Μαθηματικά ως επιστήμη το γνωρίζετε όλοι επαρκώς, αφού ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός  τα έχει ως υπόβαθρό του.

Τα Μαθηματικά όμως είναι επιπλέον φιλοσοφικός στοχασμός και αποτελούν το υπόβαθρο των φυσικών επιστημών. Σας θυμίζω το Μαθηματικό Πυθαγόρα το Σάμιο, που πρώτος χρησιμοποίησε τη λέξη «κόσμος» με την έννοια της τάξης του σύμπαντος. Στοχαζόμενος ο Πυθαγόρας την αρχή της τάξης, που αποκαλύπτεται ότι διέπει το σύμπαν και ρυθμίζει την κίνηση των ουρανίων σωμάτων, και εφαρμόζοντας την κοσμική τάξη στον εσωτερικό του κόσμο, λέγει πως ο άνθρωπος μπορεί προοδευτικά να αποκτήσει «αθανασία». Σ’ αυτόν ακόμη αποδίδεται η αριθμητική ερμηνεία του σύμπαντος. Μετρώντας τα κατάλληλα μήκη της χορδής ενός μονόχορδου διαπίστωσε πως τα σύμφωνα κατάλληλα μήκη της χορδής ενός μονοχόρδου μπορούν να εκφραστούν με απλές αριθμητικές αναλογίες των τεσσάρων πρώτων ακέραιων αριθμών.

Ο Μαθηματικός δηλαδή Πυθαγόρας είχε και μουσική αντίληψη, που τον βοήθησε στην διατύπωση της κοσμοθεωρίας του, αλλά και ο σημερινός μας ομιλητής καθόλου τυχαία δεν κατέχει δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.

Αυτό τον μοχλό, το πολυεργαλείο που λέγεται μαθηματική σκέψη, αγάπησε εκ νεότητος ο αγαπητός μας Σιλουανός Μπραζιτίκος, ο γιος του Νικολάου Μπραζιτίκου και της Φανής Κογιάννη, που είναι απόφοιτος του 3ου ΓΕ.Λ. Τρικάλων του σχολ. έτους 2007-2008.

Ο Σιλουανός μας διακρίθηκε διεθνώς όχι τυχαία. Για χάρη των Μαθηματικών και για να απολαύσει την αμβροσία τους, θυσίασε πολλές παιδικές χαρές. Σ’ αυτή του την πορεία είχε συμπαραστάτες τους εκπαιδευτικούς γονείς του, τους εντός και εκτός σχολείου Μαθηματικούς συναδέλφους. Αυτός όμως που κρατούσε την πυξίδα και του προσδιόριζε τους στόχους και συναγωνιούσε μαζί του ήταν ο θείος του Μαθηματικός Κογιάννης Χρήστος.

 

Τους δικαίωσε όλους!

 

Ας παρακολουθήσουμε την μέχρι τώρα πορεία του, διότι το μέλλον προοιωνίζεται καρποφόρο:

  1. 1.Χάλκινο  μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα, Φεβρ. 2005 και 2007
  2. 2.Βασικό μέλος της Εθνικής Ομάδας για τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα 2007
  3. 3.Εύφημη μνεία στη 48η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, Ιούλ. 2007 στο Ανόι του Βιετνάμ
  4. 4.Αργυρό μετάλλιο στη Μεσογειακή Ολυμπιάδα 2007
  5. 5.Αργυρό μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα, Φεβρ. 2008
  6. 6.Βασικό μέλος της Εθνικής Ομάδας για τη Βαλκανιάδα και τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα 2008
  7. 7.Χάλκινο  μετάλλιο στην 25η Βαλκανιάδα, Μάιος 2008 στην Οχρίδα της FYROM
  8. 8.Χάλκινο  μετάλλιο στην 49η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, Ιούλ. 2008 στη Μαδρίτη της Ισπανίας
  9. 9.Χρυσό μετάλλιο στη Μεσογειακή Ολυμπιάδα 2008
  10. 10.Χάλκινο  μετάλλιο στο διεθνή διαγωνισμό Μαθηματικών για φοιτητές SEEMOUS 2009 και 2010
  11. 11.Στη Βαλκανιάδα 2011, που έγινε στη Ρουμανία, ήταν θεματοδότης του ενός από τα τέσσερα θέματα.
  12. 12.Συνεργάτης της Επιτροπής Διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας καθώς και στην προετοιμασία των Εθνικών Ομάδων για Βαλκανιάδες και Διεθνείς Ολυμπιάδες.
  13. 13.Το πόση είναι η διεθνής του αναγνώριση καταδεικνύεται και από το ότι οι Ρουμάνοι, που διακρίνονται παγκόσμια για τη μαθηματική σκέψη, σε μια από τις εξετάσεις επιλογής των αρίστων για την Εθνική Ομάδα της χώρας τους, στις 25 Φεβρουαρίου 2012, χρησιμοποίησαν ένα γεωμετρικό πρόβλημα του Σιλουανού!
  14. 14.Έχει συγγράψει σε συνεργασία με το μαθηματικό Μπάμπη Στεργίου βιβλία προετοιμασίας για Βαλκανιάδες και Διεθνείς Ολυμπιάδες .
  15. 15.Δηλωτικό του χαρακτήρα αλλά και της αγωνιστικότητας του ομιλητή μας είναι και το ότι ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό, καθώς έκανε πρωταθλητισμό στα 1000 μέτρα. Τον κέρδισαν όμως τα Μαθηματικά.

 

 

soylian

 

Αγαπητέ μας Σιλουανέ,

Πριν αρχίσεις με την κιμωλία και τον πίνακα να μας παρουσιάζεις τη μουσική αρμονία των μαθηματικών, τιμής ένεκεν δέξου από τη Σχολική Κοινότητα του 3ου ΓΕ.Λ. Τρικάλων ένα μικρό δώρο, που είναι δηλωτικό της αγάπης και της εκτίμησης, που τρέφουμε προς το πρόσωπό σου. Επιλέξαμε μια τσάντα μαθητική ή/και φοιτητική, για να σου πούμε μέσω αυτής να γηράσκεις αεί διδασκόμενος και διδάσκων. Και πρόσεχε! Δεν σε προτρέπουμε να διδάσκεις μόνο γνώση αλλά και ήθος και αρετή, διότι «επιστήμη χωριζομένη αρετής ου σοφία αλλά πανουργία φαίνεται» όπως έλεγε ο Πλάτωνας. Σε θέλουμε πρότυπο για τη νεολαία, σε θέλουμε «καλό καγαθό πολίτη».