Διάλεξη για τον Ελληνικό φυσικό ζεόλιθο στα Τρίκαλα

zeolithos

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη για τον Ελληνικό φυσικό ζεόλιθο διοργανώνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας και ο Γεωπονικός Σύλλογος Τρικάλων, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με κεντρικό ομιλητή τον στρατηγικό σύμβουλο κ. Νίκο Λυγερό.

Η διάλεξη φέρει τον τίτλο: ”ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: ΓΕΩΡΓΙΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ” και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 18:00 στοΠνευματικό Κέντρο Τρικάλων.

Όπως εξηγεί ο Απόστολος Κολίτσας Γεωλόγος MSc Π.Θ. Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, «όταν έχεις μια χώρα σαν την πατρίδα μας κι αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις, για την ανάπτυξη και την οικονομική της ευημερία είναι απλώς θέμα νοημοσύνης ή μάλλον έλλειψης.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον ήλιο και τη θάλασσα που είναι τεράστιες μορφές ενέργειας. Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά.
Επιπρόσθετα έχουμε υψηλή ποιότητα ζεόλιθου και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα, ο οποίος ως κλινοπτιλόλιθος έχει πάμπολλες εφαρμογές σε πολλούς τομείς».
Τα ενδεικτικά αποθέματα των ζεολίθων στα Πετρωτά του Έβρου είναι 80 εκατ. τόνοι.

Τι είναι όμως ο Ζεόλιθος; Ο Ζεόλιθος είναι πέτρωμα. Ο ελληνικός φυσικός ζεόλιθος είναι πέτρωμα και έχει την ικανότητα να δεσμεύει βακτήρια, αέρια, ανόργανες, οργανικές και οργανομεταλλικές ενώσεις. Ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο.

Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.
Αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες από τις χρήσεις του ελληνικού φυσικού ζεόλιθου:

Στην γεωργία λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό γεωργικών καλλιεργειών, βελτιώνει τα όξινα και αλκαλικά εδάφη. Διαχειρίζεται τα απόβλητα των μεταλλείων ώστε να επιστραφούν τα εδάφη για γεωργική χρήση. χρησιμεύει ως υπόστρωμα στα θερμοκήπια και στην ανθοκομική κ.α..

Στην κτηνοτροφία χρησιμοποιείται ως προσθετικό ζωοτροφών αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητα του ζώου, μετατρέπει την κοπριά σε άοσμο λίπασμα κ.α..
Στον άνθρωπο η χρήση του ζεόλιθου είναι ευεργετική, γιατί βελτιώνει την ποιότητα του πόσιμου νερού, βελτιώνει την γεύση και την ποιότητα των τροφίμων, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής κ.α.

.