Διακοπές στην Ε.Ε. με ψηφιακό πιστοποιητικό

Δείτε αναλυτικά πώς θα γίνεται η έκδοση του

Μέχρι στιγμής οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Οικογένειας συμφώνησαν επισήμως στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid, με απώτερο στόχο ν΄ανοίξει όσο τον δυνατόν πιο νωρίς ο τουρισμός το καλοκαίρι. Όμως για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη σειρά του, να εγκρίνει την πρόταση των χωρών και αν αυτό επιτευχθεί τότε τον Μάϊο θ΄αρχίσουν οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newpost.gr, οι πρεσβευτές των χωρών δεσμεύτηκαν πως, μέχρι το καλοκαίρι του 2021 θα έχουν έτοιμο το τελικό νομικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον. Ντερ Λάιεν ανέφερε:«Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός: μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας για τη θέσπιση του πιστοποιητικού έως τον Ιούνιο, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι.
Το πιστοποιητικό θα γίνει αποδεκτό σε όλη την ΕΕ και είναι διαθέσιμο για όλους. Προς το παρόν πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί αλλά είναι καιρός να προετοιμαστούμε!».

Το κείμενο του σχεδίου κανονισμού περιέχει μια διάταξη που επιτρέπει στην Ιρλανδία και στα άλλα κράτη μέλη να αποδέχονται αμοιβαία πιστοποιητικά που εκδίδονται σε υπηκόους τρίτων χωρών βάσει αμοιβαιότητας.

Επίσης γίνονται σχέδια, το πράσινο πιστοποιητικό θα εφαρμοστεί και στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία, καθώς και στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας  António Costa, το νομικό πλαίσιο του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού αποτελείται από δύο νομοθετικές προτάσεις.

  • Το πρώτο αφορά πολίτες της ΕΕ και μέλη των οικογενειών τους και
  • το δεύτερο αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην επικράτεια ενός κράτους μέλους.

Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για όλους τους πολίτες της ΕΕ

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν με ασφάλεια και ελευθερία μέσα στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Βέβαια πιστοποιητικό θα μπορούν να εκδώσουν όλοι οι πολίτες της Ευρώπης που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

 

Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με την COVID προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ).

Επίσης το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, προκειμένου να τονιστεί η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων, ιδίως έναντι των μη εμβολιασμένων ατόμων.

Έλεγχος μέσω Αεροπορικών εταιριών

Οι αεροπορικές εταιρίες θα μπορούν να ελέγχουν τα νέα πιστοποιητικά COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού επιτρέψουν την επιβίβαση στα αεροσκάφη τους επιβατών που πηγαίνουν για καλοκαιρινές διακοπές, δήλωσε προ ημερών υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, καθώς η Ένωση επιδιώκει μια επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα που υπέστη μεγάλο πλήγμα από την πανδημία.

«Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε στους πολίτες και στις χώρες μέλη ένα εργαλείο που παρέχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση. Ένα εργαλείο στο οποίο οι αρμόδιες αρχές μπορούν να στηριχθούν οποτεδήποτε χρειαστεί για να διευκολύνουν την ελεύθερη μετακίνηση», είπε.

«Παρομοίως, μια αεροπορική εταιρία θα μπορούσε… να επαληθεύει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού με έναν απλό τρόπο στο check-in», δήλωσε ο Ρέιντερς σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. «Οι μακρές συζητήσεις στην πύλη θα ήταν καλό να αποφευχθούν».

Ποιες πληροφορίες θα περιλαμβάνει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό;

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα περιέχει τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως:

  • ονοματεπώνυμο
  • ημερομηνία γέννησης
  • κράτος μέλος έκδοσης &
  • έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Επιπλέον:

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού: θα υπάρχουν οι πληροφορίες για το χορηγηθέν εμβόλιο, τον παρασκευαστή του εμβολίου, τον  αριθμό δόσεων, και την ημερομηνία εμβολιασμού·

Για το πιστοποιητικό εξέτασης: είδος δοκιμασίας, ημερομηνία και ώρα της δοκιμασίας, κέντρο εξέτασης και αποτέλεσμα·

Για το πιστοποιητικό ανάρρωσης: ημερομηνία θετικού αποτελέσματος δοκιμασίας, εκδότης του πιστοποιητικού, ημερομηνία έκδοσης, ημερομηνία λήξης ισχύος.

To ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα λειτουργεί σε όλη την ΕΕ με κωδικό QR

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό  θα περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από πλαστογράφηση. Όταν γίνεται έλεγχος στο πιστοποιητικό, σαρώνεται ο κωδικός QR και γίνεται η επαλήθευση της υπογραφής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει πύλη, μέσων της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ.

Τονίζουν ότι: Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του πιστοποιητικού δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Γιατί τα Rapid Test και τα  Self Test δεν εξασφαλίζουν την έκδοση πράσινου πιστοποιητικού

Οι αυτοδιαγνωστικές δοκιμασίες δεν εκτελούνται σε ελεγχόμενες συνθήκες, προς το παρόν, και θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες. Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να εκδίδονται από τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες, ωστόσο, δεν μπορούν να ελέγξουν δοκιμασίες που εκτελούνται, για παράδειγμα, στο σπίτι και, επομένως, δεν μπορούν να εκδίδουν αξιόπιστα πιστοποιητικά γι’ αυτές.

Για πόσο χρονικό διάστημα θα εφαρμόζεται το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό;

Τα πιστοποιητικά συνδέονται με την πανδημία COVID-19. Το σύστημα ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών θα ανασταλεί μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει το τέλος της διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας εξαιτίας της COVID-19. Ομοίως, αν ο ΠΟΥ κηρύξει εκ νέου διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας εξαιτίας της COVID-19, παραλλαγής της ή παρόμοιας λοιμώδους νόσου, το σύστημα θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και πάλι.

Θα είναι συμβατό  με τα συστήματα άλλων χωρών;

Για την ώρα, η  Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι τα πιστοποιητικά είναι συμβατά με τα συστήματα τρίτων χωρών, εκτός της ΕΕ.

Η πρόταση είναι ανοικτή σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες και λαμβάνει υπόψη τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εξειδικευμένων οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ), για τη θέσπιση προδιαγραφών και καθοδήγησης σχετικά με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την τεκμηρίωση της κατάστασης εμβολιασμού.

Τρίτες Χώρες

Οι τρίτες χώρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» κατά την άρση των περιορισμών για τα μη ουσιώδη ταξίδια.

Ο κανονισμός θα ενσωματωθεί στη συμφωνία ΕΟΧ, ώστε οι χώρες αυτές (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το σύστημα ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών της ΕΕ.

Όσον αφορά την Ελβετία, η Επιτροπή θα μπορεί να αποφασίσει την αποδοχή των ελβετικών πιστοποιητικών που εκδίδονται σύμφωνα με το σχέδιο κανονισμού για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, σε βάση αμοιβαιότητας.

Προσωπικά δεδομένα

Επειδή τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στα πιστοποιητικά περιέχουν ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα, θα εξασφαλίζεται πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας των δεδομένων.

Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών που είναι απαραίτητες.

Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες επίσκεψης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού με επαλήθευση του εκδότη και της υπογραφής του.

fimotro.gr