Διαδικτυακή συνάντηση του Δ. Τρικκαίων για περιβαλλοντικό πρόγραμμα

Την ενίσχυση της περιβαλλοντικής του πολιτικής συνεχίζει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο συμμετοχής του στο έργο VILAWATT UTM του προγράμματος URBACT, «φιλοξένησε» την 4η Διαδικτυακή Διακρατική Συνάντηση των εταίρων, το διήμερο 2 και 3 Μαρτίου 2022.

Ο Δήμος Τρικκαίων συμμετέχει στο Δίκτυο Vilawatt UTM μαζί με τους Δήμους Seraing (Βέλγιο), Nagykanizsa (Ουγγαρία) με επικεφαλής εταίρο την πόλη Viladecans (Ισπανία), η οποία έχει πλούσιο ιστορικό δράσεων και πρωτοβουλιών στην «ενεργειακή μετάβαση».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η κα Παπουτσή Μαρία από το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT Ελλάδας-Κύπρου και ο κ. Jordi Mazon Αντιδήμαρχος της Viladecans, ενώ το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων έκανε η κα Βασιλένα Μητσιάδη πρ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Δημοτική Σύμβουλος, η οποία συμμετέχει ενεργά στο έργο από τα στάδια της προετοιμασίας του.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Διακρατικής Συνάντησης παρουσιάστηκε στο πλαίσιο πολιτικής του Δήμου Τρικκαίων, η στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή μέσω της συμμετοχής του στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις, οι προτεραιότητες και οι ευκαιρίες της πόλης των Τρικάλων στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, οι συνέργειες με το έργο DigiPlace που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων, το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας, η στροφή στην ηλεκτροκίνηση ως μέσο για την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων, καθώς και ο κεντροβαρικός ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων. Επιπλέον, έλαβε χώρα η ανταλλαγή καλών πρακτικών τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.

Τη δεύτερη μέρα της Διακρατικής Συνάντησης έλαβε χώρα η παρουσίαση των Επενδυτικών Σχεδίων κάθε εταίρου του Δικτύου και παράλληλα τονίστηκαν οι επενδυτικές ανάγκες, οι διαθέσιμοι πόροι, τα χρηματοδοτικά κενά και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης της Ε.Ε στο πλαίσιο των βιώσιμων στόχων της για το 2030, που είναι άμεσα συνυφασμένες με το δίκτυο Vilawatt UTM. Τέλος, οι εταίροι του έργου έθεσαν τις επόμενες ενέργειες τους, όπως η ολοκλήρωση των Επενδυτικών Σχεδίων, η διαχείριση και η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου.

Στη συνάντηση εκτός από τα στελέχη των πόλεων, συμμετείχαν ο πρ. Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ.κ. Στιμωνιάρης Δημήτρης και Τσιαμήτρος Δημήτρης, ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος από τον Όμιλο ΜΥΤΗΛΗΝΑΙΟΣ, η κα Ευαγγελία Πορτούλη από το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, ο κ. Gregory Gordon από την e-Trikala A.E., καθώς και η κα Άρτεμης Γιαβάσογλου από τον Δήμο Κηφισιάς. 

 Το VILAWATT UTM είναι ένα έργο του προγράμματος URBACT που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τo Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.