«Δεν μετανιώνω που αποφάσισα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου»

tsipras vouli

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

“Επιλέξαμε να μείνουμε ζωντανοί και να μην αυτοκτονήσουμε, τρέχοντας μετά να παρακαλάμε για βοήθεια. Δεν μετανιώνω για τον συμβιβασμό”, δήλωσε σημειώνοντας ότι δεν επέλεξε τον χορό του Ζαλόγγου και έχει τη συνείδησή του ήσυχη. “Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε με αυτούς τους συσχετισμούς στην Ευρώπη”, πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

“Όποιος νομίζει ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο ή κάτι καλύτερο, ας έρθει να μας το πει”, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, προκαλώντας ουσιαστικά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν. Παράλληλα, επιχείρησε να αναδείξει τα θετικά που κατάφερε -κατά τη γνώμη του- να επιτύχει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, σε μια ομιλία με σαφώς απολογητικό τόνο, όπου ήταν εμφανής η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η στροφή της κυβέρνησης και η αναγκαιότητα του τρίτου Μνημονίου.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός δανείου-γέφυρα και όχι μια τριετούς συμφωνίας, τόνισε ότι αυτό θα σημάνει μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτρέψει και να επιθυμεί η κυβέρνηση και καμία πολιτική δύναμη. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε υπαραμυνθεί της αναγκαιότητας να υπάρξει άμεσα η ψήφιση από τη Βουλή, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, διότι διαφορετικά, όπως είπε, θα ευνοούνταν όσοι επιδιώκουν ένα δάνειο-γέφυρα και όχι μια συνολική συμφωνία.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας σε σχέση με τα όσα διαπραγματευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της Πέμπτης Αξιολόγησης. Ανάμεσα σε αυτά, στάθηκε στην ηπιότερη προσαρμογή με τα μικρότερα πλεονάσματα, στη σταδιακή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας, στην παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και στη μη επαναφορά του 5ευρου στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, αναφέρθηκε στη δέσμευση των μελών της ευρωζώνης για επανεξέταση του δημόσιου χρέους και την ελάφρυνσή του.

“Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε τη μάχη για να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας, αλλά και για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Να συγκρουστούμε με οργανωμένα συμφέροντα και με την ολιγαρχία που δεν πλήρωσε στα χρόνια της κρίσης”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και τα δημόσια έργα.

imerisia