Δεκαπενταύγουστος στα Τρίκαλα

Τον Δεκαπενταύγουστο τα κτίρια αφήνουν, επιτέλους, εκείνη την ανάσα που κρατούν όλο το χρόνο. Και μένουν ήσυχα, βουβά και σκοτεινά.

Η έξοδος αναμένεται να κορυφωθεί σταδιακά σήμερα, εν όψει του Δεκαπενταύγουστου, καθώς περισσότερα από 52 (ορεινά κυρίως) χωριά των Τρικάλων πανηγυρίζουν και πολλοί… θα πάρουν «τα βουνά».

Στα… δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους των Τρικάλων.

Οι μεγάλες γιορτές στα Τρίκαλα ήταν ανέκαθεν μια καλή ευκαιρία για συγκεντρώσεις. Τα χωριά «φορούν» τα καλά τους και ανοίγουν τις πόρτες τους σε επισκέπτες, ντόπιους και μη, που μοιράζονται και απολαμβάνουν την τρικαλινή φιλοξενία.

Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού δεν είναι άλλη από την Κοίμηση της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο, που γιορτάζεται στις αφιερωμένες στο όνομα Της εκκλησίες.

Εκκλησίες και ξωκλήσια σε κάθε γωνιά του νομού στολίζονται, οι θαυματουργές εικόνες γεμίζουν λουλούδια και οι πιστοί σπεύδουν να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας.

Μετά τη δεκαπενθήμερη νηστεία που επιβάλει η ορθόδοξη πίστη, τον πρώτο λόγο στο τραπέζι ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο έχει το κρέας που συμπληρώνεται με πολλά άλλα εδέσματα της ελληνικής γης και παράδοσης.

Παραδοσιακά, στα χωριά των Τρικάλων  στο τραπέζι της Παναγίας πρωταγωνιστούν τα ψητά κρέατα.