Δείτε γιατί οι αρχαίοι Ελληνες λάτρευαν τα βλήτα!

Εχουν κατακτήσει, και όχι άδικα, τη δική τους θέση στο ελληνικό καλοκαιρινό τραπέζι, αφού πέραν όλων των άλλων, είναι από τα χορταρικά που έχουν αντέξει στον χρόνο αλλά και στις επιρροές διαφόρων πολιτισμών! Οι αρχαίοι Ελληνες τα τιμούσαν ιδιαίτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άνθη από τα βλήτα, ο αμάραντος (ονομάζεται επίσης χρυσάνθεμο και ελίχρυσο) ήταν ιερό της Εφεσίας Αρτέμιδος. Για τους αρχαίους Έλληνες ο αμάραντος είχε ειδικές θεραπευτικές ιδιότητες, ήταν σύμβολο της αθανασίας και χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση των τάφων.

Και οι Κινέζοι, όμως, από παλαιοτάτων χρόνων τα εντάσσουν στην κουζίνα τους, συνήθως τηγανισμένα με σκόρδο και τζίντζερ, ενώ στην Ανατολική Αφρική, ακόμα και σήμερα κάποιοι γιατροί συνιστούν την κατανάλωσή τους από άτομα που παρουσιάζουν χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στην Ιδία, τα βλήμα χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή αγιουβέρδικη ιατρική σαν φάρμακο.

Το ταπεινό ( και ιδιαίτερα προσιτό οικονομικά ) βλήτο είναι ένας αληθινός διατροφικός θησαυρός, αφού περιέχουν φυτικές ίνες, αλλά και Βιταμίνες C και Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Φυλλικό οξύ, Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη & Πυριδοξίνη), ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Τα βλήτα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην αποτροπή της εμφάνισης της οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων. Είναι ακόμα μια εξαιρετική διαιτητική πηγή σε φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την πίεση του αίματος και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Κάποιες ποικιλίες καλλιεργούνται για τους σπόρους τους και το αλεύρι τους έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στην Αυστραλία και την Β. Αμερική σαν πιο θρεπτική εναλλακτική στο σταρένιο αλεύρι.

tastyday.gr