Δείγματα του Δασαρχείου Τρικάλων για ασθένεια των πλατανιών στην περιοχή του Κεφαλοπόταμου

Το πρωί της Τετάρτης υπάλληλοι του Δασαρχείου Τρικάλων πήραν νέα δείγματα από 3 πλατάνια στο μονοπάτι του Κεφαλοπόταμου, πάνω από το Γοργογύρι, ενώ παλιά δείγματα από 9 πλατάνια που είχαν παρθεί από την ίδια περιοχή, ήταν όλα θετικά στην ασθένεια.

Όπως επισημαίνει ο έμπειρος ξυλόγλυπτης Άγγελος Πατσιατζής, η ασθένεια στα δέντρα μπορεί να μεταδόθηκε από τα πουλιά ή με αλυσοπρίονα, τσεκούρι και πριόνι και για αυτό κόβονται όλα τα πλατάνια σε ακτίνα 15 μέτρων.

Ο έμπειρος τεχνίτης του ξύλου συμβουλεύει πως δεν πρέπει να κόβονται τα μολυσμένα πλατάνια με αλυσοπρίονα, πριόνια και τσεκούρι και αν κόψουμε θα πρέπει να γίνεται απολύμανση του εργαλείου με ένα ειδικό υγρό, ή να καίγεται η λάμα με φωτιά. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, είναι οι κισσοί των δέντρων που τραβάνε την υγρασία από το δέντρο και το ξεραίνουν.

Ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί να γίνουν κοπές δέντρων με ασθένειες στην συγκεκριμένη περιοχή, γιατί είναι μια καταπράσινη κυριολεκτικά περιοχή, όπου τα πανύψηλα πλατάνια προσφέρουν απλόχερα στην σκιά και την δροσιά τους.