Στο Λουξεμβούργο (6/6) η παρουσίαση της πρωτοβουλίας της Ελλάδας για την προστασία των ανηλίκων από υπερβολική χρήση του διαδικτύου – Δ. Παπαστεργίου: Είμαστε στην πρώτη γραμμή
«Στις 6 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, παρουσιάζουμε σε όλους τους υπουργούς τηλεπικοινωνιών, την πρωτοβουλία που έχουμε πάρει μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία, ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει γρήγορα το πρόβλημα με τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο». Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, αναφέρθηκε αναλυτικά στο ενδιαφέρον που υπάρχει από πολλές χώρες για την πρωτοποριακή πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ελλάδα και υιοθετήθηκε στη συνέχεια από την Γαλλία και την Ισπανία. Στόχος είναι η θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης και ρυθμιστικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει ότι ο σχεδιασμός των πλατφορμών θα είναι ο κατάλληλος ανάλογα με την ηλικία, καθώς και η επαλήθευση της ηλικίας του χρήστη από τις πλατφόρμες. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου: «Οι πλατφόρμες να αντλούν την πραγματική ηλικία του χρήστη, ώστε να μην σερβίρουν ακατάλληλο περιεχόμενο σε ανηλίκους».
Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία των ανηλίκων από τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου, η οποία έχει «αγκαλιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση», με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει θέσει «πολύ ψηλά το συγκεκριμένο ζήτημα στην κυβερνητική ατζέντα».
«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές χώρες. Η παρουσία μας στις αρχές Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για την παρουσίαση του σημαντικού αυτού θέματος, γίνεται ώστε η Ευρώπη να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες το δυνατόν πιο σύντομα. Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της πανευρωπαϊκής προσπάθειας», είπε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος επεσήμανε πως το επόμενο βήμα είναι εκτός της Google, η οποία ήδη έχει δείξει ενδιαφέρον για συνεργασία, «να έρθουν κοντά και οι υπόλοιπες πλατφόρμες και να βρούμε αυτόν τον κοινό τρόπο προγραμματιστικά, έτσι ώστε η πληροφορία να φτάσει στην πλατφόρμα και πλέον, ανεξάρτητα από την ηλικία που έχει δηλώσει το παιδί, να βλέπει το κατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο».
Kids Wallet: Ένα βήμα μπροστά για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρωτοβουλία Kids Wallet, με στόχο την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι το Kids Wallet ρυθμίζει το κινητό του παιδιού, επιτρέποντας στους γονείς να ορίζουν τον χρόνο χρήσης, τις ώρες πρόσβασης και τις ιστοσελίδες που μπορούν να επισκεφτούν.
«Το Kids Wallet δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ελέγχουν τον χρόνο που τα παιδιά τους περνούν στο κινητό, καθώς και τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν. Δεν παρακολουθεί τις συνομιλίες των παιδιών, ούτε διαβάζει τα μηνύματά τους, αλλά βάζει κόφτες σε συνεννόηση με τον γονέα. Είναι λογικό να βάζουμε όρια στη ζωή μας σε όλα τα πράγματα».
Προσωπικός Αριθμός: Απλοποίηση και διόρθωση
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στον προσωπικό αριθμό, τονίζοντας ότι έρχεται να απλοποιήσει τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, διορθώνοντας παράλληλα παθογένειες και λάθη στα μητρώα του κράτους.
«Ο προσωπικός αριθμός έρχεται να απλοποιήσει τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, διορθώνοντας παθογένειες και λάθη στα μητρώα του κράτους. Θα είναι ένας αριθμός που θα μπορούμε να θυμόμαστε εύκολα και θα μας απαλλάξει από την ταλαιπωρία που πολλές φορές ζούμε όταν κάποιο στοιχείο του ονόματός μας ή του επιθέτου μας δεν συμπίπτει. Όσοι έχουν ήδη εκδώσει ταυτότητα, δεν χρειάζεται να την ξαναβγάλουν, ενώ ο προσωπικός αριθμός θα αναγράφεται στο πίσω μέρος της νέας ταυτότητας για να τον θυμόμαστε».
Αξιολόγηση Δημοσίων Υπηρεσιών: Η φωνή των πολιτών
Κλείνοντας αναφέρθηκε στις διαδικασίες αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών, τονίζοντας ότι η φωνή των πολιτών είναι σημαντική για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να ακούσουμε τη γνώμη των πολιτών για τις δημόσιες υπηρεσίες, τόσο τις ψηφιακές, όσο και τις φυσικές. Ήδη, πάνω από 30.000 πολίτες έχουν απαντήσει στο σχετικό ερωτηματολόγιο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να δούμε τι πρέπει να βελτιώσουμε. Θα επαναλάβουμε την αξιολόγηση σε έξι μήνες για να δούμε αν οι αλλαγές που κάναμε είχαν αποτέλεσμα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΦΚΑ ετοιμάζουν επίσης εσωτερικές αξιολογήσεις, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ